Gazdaság

Az euró után jön a SEPA

Az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) célja, hogy szabványosítsa az Európán belüli eurófizetéseket és egységes, hatékony belső fizetési infrastruktúrát hozzon létre.

A páneurópai projektben az Európai Unió országai, valamint Izland, Lichtenstein, Norvégia és Svájc vesznek részt. Számos előnye van a gyakorlatban, például SEPA-átutalás esetén nem kell közvetítői díjat fizetnünk, és az összeget maximum két banki munkanap alatt garantáltan jóváírják. (2012-től már csak egy napra lesz szükség.) Összességében elmondható, hogy az átutalásokra alkalmazott díjak általában alacsonyabbak, mint az ettől eltérő eurós devizafizetésekre alkalmazott díjtételek.

Az Egységes Euró-pénzforgalmi Övezet fő feladatai közé sorolják, hogy szabványosítsa az euróalapú fizetési tranzakciókat. Ezeket a szabványokat az Európai Pénzforgalmi Tanács (European Payments Council – EPC) számos szempont szerint alakította ki.

Hazai helyzet

A hazai bankrendszer is törekszik a SEPA alkalmazására, Magyarországon számos hitelintézet készítette fel számítástechnikai rendszereit az ilyen típusú átutalások fogadására, illetve indítására. Fontos azonban megjegyezni, hogy SEPA-utalás nem minden banknak küldhető. A programban részt vevők listáját az Európai Pénzforgalmi Tanács (EPC) tartja nyilván és honlapján közzé is teszi listáját. Mivel a SEPA-átutalás a bankoknál egy teljesen új, szabványosított devizamegbízási típusként jelenhet meg, a megszokottaktól eltérőek lehetnek a feltételek, ezért mindenképpen érdemes érdeklődni a bankunknál.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik