Gazdaság

A hitelminősítőknél csődben Görögország

A Moody's Investors Service ígéretéhez híven a görög adósságrendezést részleges csődnek minősítette, ami a magánbefektetőknek számottevő veszteséget okoz – írja oldalán a Moody’s lépésére az Equilor befektetési cég.

A fenti okok miatt a Moody’s három fokozattal a leminősítette a görög adósság besorolását a korábbi Ca-ról Caa1-re, ami a skála legalsó foka fölött van eggyel. Az Equilor szerint nagy jelentősége a lépésnek már nincs, gyakorlatilag “muszájból” váltotta be ígéretét a hitelminősítő.

A Moody’s figyelemfelhívása inkább utalás, hogy továbbra sem teljesen világos milyen formában fogják vállalni a magánbefektetők, hogy megújítsák a görög kitettségüket, milyen kamatra és milyen futamidőre fogják velük lecseréltetni az eddig birtokolt görög kötvényeiket, vagyis tény, hogy valószínűleg legtöbbjük hosszabb távon szeretett volna szabadulni az itteni kitettségtől, ez mégsem lesz olyan egyszerű.

Az euróövezeti illetékesek számára sem volt meglepetés, hogy Görögország kormánykötvényeit az újabb támogatási csomagról szóló csúcsszintű megállapodás után leminősítik. Brüsszeli források azután beszéltek erről, hogy a Fitch Ratings európai hitelminősítő pénteken bejelentette, a korlátozottan fizetésképtelen szintre csökkenti majd az érintett görög kötvények besorolását.

Londoni pénzügyi elemzők a görögországi finanszírozási csomag jelentős kibővítéséről döntő brüsszeli csúcsot kommentálva úgy vélekedtek: az igazi megoldást a hasonló válságok elkerülésére az EU-n belüli teljes körű, szankcionálási lehetőségekkel kiegészített költségvetési unió megteremtése kínálhatja. Hatalmas mértékben csökkent Görögország adósságtörlesztési kockázatbiztosítási tranzakcióinak árazása a pénteki londoni kereskedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik