Gazdaság

Csak várat magára a görög katasztrófa?

Hiába a takarékosság, hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok a londoni pénzügyi elemzők szerint.

Egyértelműen csökkent az “azonnali katasztrófa” esélye annak nyomán, hogy a görög parlament szerdán elfogadta a kormány középtávú költségvetési takarékossági programját, ám hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok – vélekedtek az athéni voksolás eredményének kihirdetése után londoni pénzügyi elemzők.

Ben May, a Capital Economics európai közgazdásza kommentárjában kiemelte, hogy Görögországnak ezek után meg kell kapnia a pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós részletét, amely “legalább augusztus közepéig” fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve “az azonnali törlesztésképtelenné válást”.

May szerint Görögországnak továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. A következő ezek közül egyezség elérése lesz egy újabb kisegítő csomagról. A ház véleménye továbbra is az, hogy a görög államadósság-ráta a következő években “makacsul magas marad”.

Más nagy londoni házak szerint Görögország államadósság-dinamikája máris fenntarthatatlan, és csak idő kérdése a törlesztési menetrend kényszerű átrendezése. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi kimutatása szerint Görögország a világ legkockázatosabb adósa

Azonnali pénzügyi hatások

A görög voksolást megelőzően napi csúcsra emelkedett az euró a dollárhoz képest, több mint egy dolláros nyereségen volt a nyersolaj ára, drágult az arany és emelkedtek az európai tőzsdemutatók.

A szavazás után a növekedés megtorpant, amiben szerepet játszott, hogy a görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell, miközben Athénból utcai rendzavarásokról érkeztek hírek.

Az euró, amely a voksolást megelőzően még napközbeni csúcson, 1,442 dolláron állt, 16 órakor 1,435 dolláron, a keddi záró érték alatt volt.

A WTI amerikai könnyűolajfajta ára a szavazást megelőző 94,14 dollárról 93,27 dollárra csökkent, ami így is 38 cent drágulás az előző napi záróhoz viszonyítva. Az arany áremelkedése is mérséklődött, 1504,6 dollárt ért unciája a szavazás előtti 1509 dollár után. Kedden 1500,50 dolláron zárt New Yorkban.

A vezető európai tőzsdemutatók emelkedése is mérséklődött a görög parlamenti szavazás után, de továbbra is több mint egy százalékos pluszban álltak 16 óra körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik