Nagyvilág

Elfogadta a görög parlament a megszorító csomagot

A görög parlament megszavazta a 28,4 milliárd eurós költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot.

A csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A háromszáz fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából csak egy képviselő nem szavazta meg a csomagot, de egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást.

A szavazás döntő fontosságú volt abból a szempontból, hogy a csőd szélén álló Görögország megkapja-e a nemzetközi pénzügyi segítség következő részletét. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

A 2011-2015 közötti időszakra vonatkozó megszorító csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

A szavazást megelőzően a görög pénzügyminiszter arra figyelmeztette a képviselőház tagjait, hogy nincs más lehetőség, mint végrehajtani az öt éves megszorítási programot. A görög miniszterelnök Jeórjiosz Papandreu konszenzusra szólított fel, és elmondta: Görögországnak minden áron el kell kerülnie az összeomlást. “Két választás van: vagy változtatunk, vagy egy katasztrófával kell szembenéznünk” – tette hozzá.

Miközben a parlamentben a szavazást tartották, az épület előtt rohamrendőrökkel csaptak össze a kormány intézkedései ellen tiltakozó tüntetők, akik korábban pedig megpróbálták megakadályozni, hogy a képviselők bejussanak az épületbe. Görögországban kedd óta 48 órás általános sztrájkot tartanak a szakszervezetek.

A Papandreu-kormány előtt további kihívások állnak: csütörtökön egyesével szavaz a parlament a csomag végrehajtási törvényeiről, továbbá döntés születik a bejelentett 50 milliárd eurós privatizációs programról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik