Gazdaság

Munkanélküliségi rekord Görögországban

A megszorító intézkedések hatásaként rekordmagasságba szökött Görögországban a munkanélküliség, miközben a szállítási dolgozók csütörtökön 24 órás sztrájkot tartanak.

A csütörtökön közzétett adatok szerint tavaly októberben 13,5 százalékos volt az állástalanok aránya Görögországban a szeptemberi 12,6 százalék és az egy évvel korábbi 9,8 százalék után. Hivatalosan 684 047-en voltak munka nélkül a hónapban, ez 39 százalékos emelkedés 2009 októberéhez képest.

A statisztikai hivatal által nyilvánosságra hozott munkanélküliségi ráta a legmagasabb a foglalkoztatási adatok havi szintű rögzítésének 2004. évi kezdete óta. A 13,5 százalékos aránnyal Görögország a negyedik legnagyobb munkanélküliségi mutatót tudhatja magáénak az EU-ban, Spanyolország, Szlovákia és Írország után.

A foglalkoztatási helyzetet súlyosbította, hogy késő ősszel már véget ért az idegenforgalmi idény. Az állástalanok száma a legmagasabb a 15-24 éves korosztályban, ahol minden harmadik fiatalnak nincs munkája. A 25-34 év közöttiek körében 18 százalék a munkanélküliek aránya.

A sztrájkoló szállítási dolgozók csütörtökön a veszteséges ágazati cégek átalakítása, a jelentős tarifaemelések és a dolgozói átcsoportosítások ellen tiltakoznak, annak ellenére, hogy egy bíróság a munkabeszüntetést korábban törvényellenesnek minősítette. A péntek hajnali öt óráig tartó sztrájk nyomán Athén közlekedése megbénult, ugyanakkor az Athént Görögország más részeivel összekötő vonatközlekedésben, valamint az athéni nemzetközi repülőtérre irányuló forgalomban nincs fennakadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik