Gazdaság

Akadémikusok szedték ízekre az orbáni adósságpolitikát

Az adósságcsapda elkerülésének lehetőségét vizsgálták az MTA Gazdaság- és Jogtudományi Osztályának tudományos ülésén.

Az egyedi döntések helyett következetesen betartott fiskális szabályrendszer teremtheti meg a tartós hitelességet Magyarországon ─ hangoztatta Kopits György, az Akadémia külső tagja az MTA Gazdaság- és Jogtudományi Osztályának tudományos ülésén, amelynek témája az adósságcsapda kikerülésének lehetősége volt.

Kopits elmondta, hogy a pénzügyi piacok várakozásokkal fogadták az új kormányt, amelynek első hónapjait a rögtönzések és az átláthatóság komoly hiánya jellemezték, ennek következtében nőttek az ország kockázati felárai. A közgazdász hozzátette, hogy a Széll Kálmán-tervnek köszönhetően a felár mérséklődött.

A szakember szerint a költségvetési politika ellenőrzésére hasznos lenne egy hazai keletkezésű és tulajdonú, pártsemleges, elszámoltatható felügyelő szerv létrehozása.

Török Ádám akadémikus, az Akadémia Gazdaság- és Jogtudományi Osztályának elnöke az ülésen kifejtette, hogy a Költségvetési Tanács felszámolásával megszűnt a hitelességet szavatoló „független intézményi horgony”. Az új kormány által bevezetett alkotmányos adósságplafon-szabályozásban azt kifogásolta, hogy annak felülről való megközelítése csökkenti az átláthatóságot.

Simai Mihály akadémikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyomon követhető világadósság az elmúlt évtizedben megduplázódott, elérte a 108 ezermilliárd dolláros szintet és 2020-ig valószínűleg ismét megduplázódik. A jelenlegi adósság egyharmadát az államok, egyharmadát a lakosság, a maradék egyharmadot a vállalatok halmozták fel.

AJÁNLOTT LINK:

Államadósság ellen fiskális szabályrendszer (Világtudomány.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik