Gazdaság

Ötszörösére nőtt az önkormányzatok adósságállománya

A központi költségvetés takarékoskodó intézkedései miatt csökkentek a bevételeik.

2010 végére megötszöröződött az önkormányzatok adósságállománya 2005 év végéhez viszonyítva. 2011 végére több mint 1830 milliárd forint lehet az önkormányzati szektor adóssága, mely tartalmazza a 2011-ben várható nettó 370 milliárd külső forrásbevonást is – áll a PricewaterhouseCoopers (PwC), gazdasági tanácsadó szervezet legújabb, az önkormányzati szektor pénzügyi helyzetét vizsgáló elemzésében.

A PwC az önkormányzati szektor aktuális pénzügyi helyzetét vizsgálta. Míg 2009-ben a helyhatóságok adósságállománya a szektor összes bevételének 39,7 százaléka, azaz 1280,7 volt, 2010 végére ez a szám elérte az 1461,6 milliárd forintot. A szektor adósságállománya öt év alatt több mint megduplázódott, valamint a hitelek és kötvények állománya megháromszorozódott.

A fennálló adósságállomány kezelése és adósságszolgálata jelentős terheket ró az önkormányzatokra. Az eladósodottság növekedését 2010-ben egyrészt az okozta, hogy a központi költségvetés takarékoskodó intézkedései miatt csökkentek a központi költségvetés részéről érkező bevételek. Másrészt megnövekedett az önkormányzatok feladatköre, továbbá terhet jelentett az önkormányzatoknak a fejlesztésekhez szükséges EU-pályázatokhoz az önerő biztosítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik