Gazdaság

Nyugdíjkatasztrófa közelít

Az elöregedés problémája nem ismer határokat vagy korlátokat.

A magyar népességen belül a hatvan év felettiek aránya (amely jelenleg 22,4 százalék körül áll) az évszázad közepére 33 százalék körülire nő. Az Allianz kutatása alapján a Pénzcentrum azt írja, hogy Magyarországon az életkorral kapcsolatos állami kiadások a 2007-es 21,6 százalékhoz képest a GDP 25,7 százalékára fognak emelkedni 2060-ra.

„Az elöregedés világszerte strukturális tendencia, amelynek társadalmi és gazdasági következményei drámaiak lehetnek mind az állami költségvetésekre, mind az egyénekre nézve” – mondja az Allianz nemzetközi nyugdíjelemző vezető közgazdásza. Alexander Börsch szerint az öngondoskodás alapkövetelmény a pénzügyileg szilárd nyugdíjas korhoz.

Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint az iparosodott országokban az emberek átlagosan 20 év körüli időt töltenek nyugdíjasként. Átlagosan 24 évnyi nyugdíjjal a franciaországi nyugdíjasok járnak a legjobban a svájci átlaghoz képest, ami 16,8 év. A magyar nyugdíjasok a középmezőnyben helyezkednek el a maguk 18,9 évnyi átlagos nyugdíjas időszakával.

Létfontosságú a fenntartható és pénzügyileg életképes rendszerek felállítása a nyugdíjak, a szociális ellátás és az egészségügy területén – hívja fel a figyelmet az elemzés, amely pozitív nemzetközi példának nevezi Svédországot, ahol a leginkább fenntartható a rendszer, mert a tőkefinanszírozás és a fejlett jóléti állam nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

AJÁNLOTT LINK:

Nyugdíjkatasztrófa: az utolsó pillanatban vagyunk (Pénzcentrum)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik