Gazdaság

Ráfázhat, aki nem ellenőrzi a villanyóráját rendszeresen

Ha valaki megrongálja a mérőt, csak akkor nem kerül pénzébe a fogyasztónak, ha maga jelzi a szolgáltatónak.

Érdemes gyakran ellenőrizniük a villanyóra állapotát azoknak, akiknek nem a lakáson belül van a készülékük. Ugyanis ha valaki megrongálja a mérőt, az csak akkor nem kerül pénzébe a fogyasztónak, ha a rongálást maga jelzi a szolgáltatónak. Más esetben fizetni kell, akár több tízezer forintot is – hangzott el a hétfői RTL Híradóban.

Az RTL-nek nyilatkozó asszony azt mondta: valaki megrongálta a villanyóráját, ezért hiányzott róla a plomba. Ő észre sem vette a hibát, mert nem figyelte nap mint nap az órát. Az elektromos művek szakemberei leszerelték a készüléket. Az asszony szerint az egyik szakértő azt közölte, hogy csak a plomba hiányzott, a másik viszont azt, hogy már csavarok is meg voltak lazítva. Végül az óráját kicserélték, összesen 120 ezer forintot kellett fizetnie.

Az ELMŰ-nél azt mondják, ilyen csak akkor fordul elő, ha más problémát is találnak.
“A visszaplombálás, ha a fogyasztó jelzi, semmibe nem kerül. Ha mi vesszük észre, akkor négyezer forint. További költség akkor lép fel, ha a szekrényt, az órát is megsértette, szétrombolta valaki, nyilván akkor a készülék árát ki kell fizetni” – közölte Boross Norbert, ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.

A szolgáltatónál azt mondják, a fogyasztó felelőssége, hogy az óra biztonságban legyen. Szerintük érdemes gyakran ellenőrizni a mérőt. Ha valaki azt veszi észre, hogy az óráját megrongálták, azonnal szóljon a szolgáltatónak és tegyen feljelentést.

Az RTL Híradó múlt héten mutatta be néhány debreceni fogyasztó hasonló problémáját. Nekik is egy plomba tűnt el a villanyórájukról. A szolgáltató nem azonos a budapestivel. Ott szó sem volt arról, hogy pótolják a plombákat, hanem azonnal az órákat cserélték le. Ennek a díját – 38 ezer forintot – pedig kiszámlázták a lakóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik