Gazdaság

A Mol visszautasítja a befolyásolásra vonatkozó gyanúsítást

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) nem enged kereskedni az INA-részvényekkel.

A Mol Nyrt. határozottan visszautasít minden piacbefolyásolásra vonatkozó gyanúsítást. A magyar olajcég ezzel reagált a horvát sajtóban az INA-részvények kapcsán megjelent találgatásokra. A Mol eddig is betartott és a jövőben is betart minden tőkepiaci szabályt, nemzetközi sztenderdet.

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) szintén ma újabb egy hétre felfüggesztette a zágrábi tőzsdén az INA-részvények kereskedését. A HANFA azzal indokolta a tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni.

A Vecernji List című lap a birtokába került HANFA-jelentés alapján előzőleg közölte: a HANFA piaci manipulációval vádolja a Molt, amely ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket.

Az Ante Samodol, a felügyelet elnöke által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal “megtévesztette a befektetőket”, hogy megszerezze az INA részvényeinek több mint 50 százalékát. A lap szerint a HANFA ügyészségi feljelentése szerint az egyik leggazdagabb és “az alvilághoz szorosan kötődő” szlovák állampolgár, Mario Hoffman ugyanakkor pénzmosási céllal, szintén ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. A decemberi, 2800 kunás nyilvános ajánlattételi ár Mol általi közzététele óta az INA papírjainak árfolyama szinte folyamatosan emelkedett, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4000 kunát.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az INA papírjainak felvásárlása kapcsán ügyészségi nyomozás indult a HANFA feljelentése alapján Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedően.

A zágrábi kormány eredeti terve szerint módosította volna az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad, de a kabinet megvárja az ügyészségi vizsgálat eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik