gdp
Gazdaság

KSH: 1,2 százalékkal nőtt tavaly a GDP

A 2009-es mélyrepülés után 2010-ben 1,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke.

A Központi Statistikai Hivatal szerint a IV. negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest és 1,9 százalékkal 2009. utolsó negyedéhez képest. A naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbival összehasonlítva. Mindkét adat 0,1 százalékponttal kisebb éves növekedést mutat a február közepén közölt gyorsbecslésnél.

Az összehasonlító árakon számított adatok szerint a tavalyi GDP – a növekedés ellenére is – 2005 óta a legalacsonyabb, azaz messze nem egyenlítette ki az előző évi 6,7 százalékos visszaesést. Az öt negyedéven át tartó visszaesés a múlt év első negyedében megállt, azóta a gazdaság gyorsuló ütemben nőtt.

A növekedés motorja a fogyasztási oldalon az export, a termelési oldalon a feldolgozó ipar volt. A szolgáltatások rendre átlag alatti 0,9, illetve a stagnálást alig elkerülő 0,1 százalékos növekedést mutattak. A mezőgazdaság az év egészében 5,4, a IV. negyedévben 8,6 százalékkal hanyatlott, míg az építőipar éves visszaesése 8,3 százalék volt.

A múlt évben összesen 17 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami az előző évinél majdnem 40, a 21 ezer felépült lakásnál 17 százalékkal kevesebb. Ilyen mértékű visszaesés az elmúlt húsz évben nem fordult elő, ami a lakásépítés további csökkenését vetíti előre – állapította meg a KSH jelentése.

A várakozások ellenére a lakossági fogyasztás a III. negyedévi 0,8 százalékos növekedés után éves összehasonlításban 0,4 százalékkal ismét csökkentek a IV. negyedévben. Az év egészében 2,1 százalékkal csökkentek a háztartások fogyasztási kiadásai azután, hogy 2009-ben 8,1 százalékkal zuhantak a 2008-as szerény fél százalékos növekedést követően.

Az export 14,1 százalékos tavalyi növekedése ledolgozta az előző évi 9,6 százalékos visszaesést, míg az import 12 százalékos növekedése nem kompenzálta a 2009-es 14,6 százalékos hanyatlást. A felhalmozás egész évi 2,1 és IV. negyedévi 6,8 százalékos növekedése láthatóan a készletek visszatöltéséből táplálkozott.

A IV. negyedévben a nemzetgazdasági ágak többségében csökkentek, néhol jelentősen visszaestek a beruházások. A nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban jelentős csökkenés figyelhető meg. Az ingatlanügyleteken belül folytatódott a lakásépítések visszaesése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik