Gazdaság

Meghalt az euró egyik atyja

Vasárnapra virradó éjjel, hetvenéves korában meghalt Tommaso Padoa-Schioppa olasz közgazdász, akit az euró egyik kitalálójaként és létrehozójaként tartottak számon.

Padoa-Schioppa 1998-as megalapításától 2005 májusáig volt tagja az Európai Központi Bank igazgatóságának, majd 2006 és 2008 között, Romano Prodi miniszterelnöksége idején hazája gazdasági minisztere volt.

Váratlanul érte a halál: barátaival vacsorázott Rómában, amikor szívrohamot kapott, amelyet nem élt túl.

Tommaso Padoa-Schioppát az európai egység és a közös európai valuta szenvedélyes szószólójaként ismerték. “Azok közé tartozott, akik tudták, hogyan kell konkrét cselekvéssé változtatni az európai eszmét” – mondta róla Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök.

A nagy tekintélyű közgazdász hét évig dolgozott az Európai Központi Banknál, s egyike volt az igazgatóságot alkotó hat embernek, akik azt a feladatot kapták, hogy az 1999. január 1-jén bevezetett eurót a döntő jelentőségű első néhány évben figyelemmel kísérjék.

Barátját és közeli munkatársát gyászolja Tommaso Padoa-Schioppában Lámfalussy Sándor. A Belgiumban élő, magyar származású közgazdász már a hetvenes évektől együtt dolgozott vele, s fontos munkatársa volt az európai monetáris politika kidolgozásában.

“Egyrészt elsőrangú közgazdász volt, olyan elméleti könyveket is írt, amelyek minden szempontból fontosak voltak, ugyanakkor részt vett a monetáris politika formálásában is, tehát megvolt a lehetősége arra, hogy amiről írt, azt meg is valósítsa” – mondta Lámfalussy, aki az Európai Monetáris Intézet (az Európai Központi Bank elődje) vezetőjeként szintén kulcsszerepet töltött be az euró megteremtésében.

“Nemcsak ismerősömről, hanem barátomról van szó, aki egy hihetetlenül széleskörű professzionális pályát futott be. Sokat egyeztettünk akkor is, amikor ő az Európai Központi Bank igazgatóságában dolgozott, mert tudni akart az általam vezetett előkészületekről. És azóta is sokszor beszélgettünk, mindketten aggódtunk a pénzügyi stabilitás miatt. Nem az árstabilitás, nem a monetáris politika miatt aggódtunk, hanem az foglalkoztatott bennünket, hogy eléggé felkészültek-e a központi bankok arra, hogy ha kitör egy válság, azonnal közbe tudjanak lépni, s milyen mértékben képesek erre” – mondta el Lámfalussy.

“Az euró használatának elején döntő szerepe volt az Európai Központi Bank tekintélyének megteremtésében és fenntartásában” – mondta Jean-Claude Trichet, a pénzintézet jelenlegi elnöke.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke méltatásában kiemelte, hogy Padoa-Schioppa egyedülálló “közszolga” volt, aki “intelligenciájával és lojalitásával egyaránt szolgálta a nemzeti és az európai” ügyet. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke az európai integráció és az euró megteremtése egyik motorjának nevezte az elhunyt politikus-közgazdászt.

Az olasz politikus néhány hónapja a görög kormány tanácsadója is volt. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kiemelte, hogy Padoa-Schioppa “meg akarta mutatni szolidaritását a Görögország számára nehéz helyzetben”, hitt abban, hogy Görögország kiutat talál a csődközeli helyzetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik