Gazdaság

Hónapok választják el a “bóvli” kategóriától hazánkat

A Moody's-leminősítés után megvan a kockázata a magyar adósosztályzatok további rontásának, bár Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a "bóvli" kategóriába sorolják vissza.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői a felzárkózó európai térségről összeállított, befektetőknek hétfőn kiadott áttekintésükben azt írták, hogy a Moody’s Investors Service által egy hete bejelentett magyar leminősítés önmagában “nem volt meglepetés”, mértéke, vagyis az egyszerre kétfokozatú osztályzatrontás azonban igen.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Moody’s ilyen mértékű visszaminősítése “valószínűleg kissé eltúlzott volt”.

A ház szerint a kérdés most az, hogy a Standard & Poor’s mit lép, ez a hitelminősítő ugyanis “általában negatívabb” Magyarországgal szemben, mint a Moody’s. Mivel az S&P – csakúgy, mint most már a Moody’s is – a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja nyilván a magyar adósságot, egy esetleges visszaminősítés e cég részéről a magyar befektetői osztályzat megvonását jelentené.

Egyértelmű annak a kockázata, hogy ez a következő hónapokban bekövetkezik, bár ez túl szigorú lépés lenne a Standard & Poor’s részéről – vélekedtek a Morgan Stanley elemzői. A Morgan Stanley szerint jelenleg mindenképpen a magyar kormányon a sor, hogy olyan strukturális intézkedésekkel álljon elő, amelyek enyhítik a hitelminősítők aggodalmait.

A ház citybeli szakértői hétfői helyzetértékelésükben felidézik, hogy a magyar kormány már bejelentette egy strukturális reformprogram közzétételének szándékát februárig. A Morgan Stanley elemzői szerint azonban “nem biztató”, hogy a hasonló bejelentéseket a múltban “nem sok minden követte”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik