Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Moody’s

Egyszerre két fokozattal rontotta le a magyar államkötvények besorolását a Moody's Investor Service.

A Moody’s Investor Service hitelminősítő intézet a “Baa1” kategóriából a “Baa3” kategóriába sorolta át a magyar államkötvény minősítését, negatív kilátással. A besorolás egy fokkal áll a “bóvli” kategória felett.

A hitelminősítő intézet az államháztartásnak tulajdonított hosszabb távú kockázatokkal és a forint külső sérülékenységével indokolta a visszaminősítést és egyúttal további visszaminősítést is kilátásba helyezett.

Dietmar Hornung, a Moody’s illetékes alelnöke az MTI-nek elmondta: jóllehet a Moody’s “figyelemmel kíséri” a helyzetet, a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás a következő 12-18 hónapra szól, és nem jelenti azt, hogy “azonnali” további leminősítés lenne várható.

Indoklásában a Moody’s azt írta, hogy a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének “fokozatos, de jelentős” eróziója, mivel a hitelminősítő szerint a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik. Dietmar Hornung elemzésében úgy vélekedett, hogy ennek következtében az ország strukturális költségvetési hiánya romlani fog.

Hornung a nyugdíjbefizetések rendszerének változtatásáról azt írta, még ha ennek révén teljesíthetővé válnak is a rövid távú költségvetési célok, a magánmegtakarítási rendszer gyengítésének hosszú távú kihatásai negatívak lesznek a közfinanszírozásra nézve, mivel a jövőbeni nyugdíjkötelezettségek felelősségét a kormány veszi magára

A Moody’s besorolása ezzel egy szintbe került a Standard & Poors által a magyar szuverén adósságnak adott minősítéssel. Ha Moody’s vagy a Standard & Poor’s tovább rontja a magyar besorolásokat, azzal Magyarország ezeknél a cégeknél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív – a piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – kategóriába.

A forint gyengüléssel reagált, az euró, a svájci frank, a dollár és a japán jen alig néhány perc alatt több mint 2 forinttal drágult hétfő reggel. Az MTI által megkérdezett elemzőket meglepte a leminősítés mértéke. A TakarékBank elemzője szerint megfelelő strukturális reformokkal azonban megfordítható a folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik