Közélet

Kész a vádirat: 18 milliárdra ugrott a végső kárérték a pünkösdisták csalási ügyében

MTI
MTI

A napokban zárult le a költségvetési csalás miatt indult nyomozás a Magyar Pünkösdi Egyház Közösségi Missziója és a hozzá tartozó intézmények ügyében.

A Magyar Narancs információi szerint a vádemelési javaslatban végül 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg az ügyészség.

A hosszan elnyúló, először fedett, majd nyílt eljárásban folytatódó nyomozás során a pünkösdi egyház békéscsabai központú intézményéhez, a Közösségi Misszióhoz és az ahhoz kapcsolódó egységek esetén felmerült bűncselekmények gyanúja nyomán a kárérték folyamatosan nőtt: két éve 500 millió forintról indult, majd 8 milliárdra tették a csalássorozattal elkövetett kár lehetséges nagyságrendjét, a lezárt nyomozás végén ez az összeg immár 18 milliárd forint.

A Gyulai Járásbíróság döntése alapján már korábban bűnügyi zár alá vettek 29, a pünkösdi egyházhoz tartozó ingatlant, amelyek összesen 6 milliárd forintos piaci értéket képviselnek. A cél, hogy az okozott kár részben vagy egészben megtérüljön.

A lap szerint új fejlemény, hogy a nyomozás középpontjába került Közösségi Misszióval és a hozzá tartozó Szocnet Igazgatási Központtal ellentétben a NAV-nyomozók nem gyanúsították meg az MPE hasonló feladatokat ellátó Legatum Intézményének vezetőit.

Az utóbbi intézmény vezetője Pataky Albert, aki az egyházban kitört botrány nyomán 2023 januárjában lemondott elnöki tisztségéről, de továbbra is az egyház legfelső vezetésében dolgozik.

Pataky a lap szerint több alkalommal dicsekedett arról az egyháza legfelső fórumain, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem csupán személyes jó barátja, hanem támogatója is. Ő biztosan nem kerül a büntetőperben a vádlottak padjára.

A Misszió két vezetője, dr. V. György és dr. V. Károly több mint két éve letartóztatásban van, és többen bűnügyi őrizetben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik