Gazdaság

Budapest sem kerülhette el a leminősítést

A Moody's Investors Service kedden Baa1-ről Baa3-ra rontotta Budapest főváros kötvénykibocsátói minősítését. A lépés a hétfői, kormánykötvény-besorolási döntést követően történt.

A Moody’s magyarázatában kifejti, hogy a visszaminősítés tükrözi a főváros adósságának összefonódását az államadóssággal, mivel Budapest közvetlen adósságának 60 százaléka rendelkezik állami garanciával, a főváros egyéb adósságai pedig nemteljesítés esetén életbe lépő keresztszerződésekkel kapcsolódnak az állami garanciákhoz.

A negatív kilátás Magyarország fiskális konszolidációs pályája körüli bizonytalanságokra, valamint a központi kormányzat magas államadósság-újrafinanszírozási igényére utal.

Budapest minősítését továbbra is erősíti a város kedvező működési teljesítménye, a válság ellenére is fenntartható, hosszú lejáratú hiteleken alapuló adósságszerkezet, valamint jó likviditási helyzete. Az értékelés figyelembe veszi a 2010. évi költségvetési nyomást, a jelentős beruházási szükségletet, a magas árfolyamkitettséget, valamint a közvetett adósság jelentős mértékét is – írja a Moody’s közleményében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Leminősítette Magyarországot a Moody’s

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik