Gazdaság

A spájzban tartjuk félretett pénzünket

A válság hatására több pénzt tesznek félre a magyarok, de még így is csak minden negyedik embernek van valamilyen megtakarítása, amelynek fele bankbetétben található.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói által megkérdezettek 93 százaléka számolt be arról, hogy valamennyi pénzt minden hónapban félre tud tenni, átlagosan 28 ezer forintot, de a legtöbben – 34 százalék – 10 ezernél kevesebbet. Valamilyen intézményi – banki, befektetési alapban – megtakarítása azonban csak minden negyediknek van, vagyis a többség pénze az otthoni asztalfiókban pihen.

A magyarok kifejezetten kerülik a kockázatot pénzügyeikben: a megtakarítások 53 százaléka bankbetétben van, a magasabb kockázatú részvény-kötvény vásárlásra alig 11 százalék vállalkozik – ismertette a felmérés eredményét a PTE professzora, Törőcsik Mária. A válaszadók 47 százaléka a biztonságot tartja legfontosabbnak, a hozam csupán 31 százalékát tartja elsődlegesnek.

A pénz fialtatása előtt csak nagyon kevesen fordulnak bankjuk tanácsadójához, annak ellenére, hogy saját értékelésük szerint is legfeljebb közepes az informáltságuk és pénzügyi magabiztosságuk. A 25 százaléknyi informálódó jellemzően a 30-39 évesek közül kerül ki.

Az emberek 58 százalékának van valamilyen törlesztése, átlagosan 58 ezer forint, de a legnagyobb, 13 százalékos hányad havonta 21-30 ezret fizet vissza.

Az OTP Alapkezelőnél is hallottak arról, hogy vannak, akik – a magán-nyugdíjpénztári vagyonok “átirányítása” miatt – azt fontolgatják, hogy minden megtakarításukat-befektetésüket külföldre vigyék, a Független Hírügynökség kérdésére azonban Köves Benedek vezérigazgató-helyettes nem számít tömegességre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik