Kultúra

Mátyás egykori könyvtárának újabb huszonnyolc corvinája vált digitálisan átlapozhatóvá

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Az elmúlt több mint ötszáz évet túlélő darabok rövidesen talán mind újra egy helyen lesznek – legalábbis virtuálisan.

Hunyadi Mátyás egykori könyvtárából csütörtökön huszonnyolc újabb művet tett közzé jó minőségű képekkel, magyar és angol nyelvű adattartalommal az Országos Széchényi Könyvtár – mondta el Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója a köteteket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Rózsa hangsúlyozta: a lehető legtöbb corvinát szeretnék elérhetővé tenni, ezért folyamatosan beszerezik és a feltöltik azok digitális másolatait.

Az egykori könyvtár újraegyesítési programját 2022 májusában indították újra, ennek keretében pedig idén májusig összesen 46 corvina digitális másolatát sikerült megszerezniük, tizenkilenc, már korábban beszerzett tétel közzétételéhez pedig engedélyt kaptak.

A sorhoz most csatlakozó huszonnyolc kódexet nyolc ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztria, Lengyelország és Csehország – intézményei bocsátották az OSZK rendelkezésére.

A töredékeiben is fontos Corvina könyvtár gyűjteménye nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi humanizmus- és reneszánszkutatás egyik állandó, jelentős forráscsoportja, valamint Magyarország egyik kulturális jelölője a világban, ezért nagyfokú szakmaisággal és korunk elvárásaihoz mérten kell ápolni — emelte ki az igazgató. Mátyás király egykori kódextára fénykorában több mint kétezer kötetet tartalmazott, ebből ma az Széchényi Könyvtár mindössze 37 darabot őriz.

Rózsa Dávid az OSZK fontos feladatának nevezte, hogy az online térben jó minőségű, megbízható tartalommal, ingyenesen tegyék hozzáférhetővé a könyvtár több mint tízmilliós gyűjteményét. Mint mondta, az épületben működik Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb eszközparkkal rendelkező digitalizáló központja, ami nagytömegű digitalizálásra és a kiemelten védett műtárgyak megőrzésére egyaránt képes, évente tizenhárom millió oldalt tudnak digitalizálni.

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár úgy fogalmazott: fontos tudatosítani, hogy Mátyás király könyvtárát nem zsákmányként hordták össze a világ minden pontjáról, hanem jelentős részük Budán készült. Felidézte, hogy a Bibliotheca Corvina korának második legnagyobb könyvtára volt, azonban a hatalmas gyűjteménynek csupán a tíz százaléka maradt fent. Ezeket jelenleg 14 ország 44 gyűjteménye őrzi. Minden egyes darabja kivételes, felbecsülhetetlen műalkotás – emelte ki, hozzátéve, hogy a corvinák összegyűjtése a digitalizáció révén teljesedhet ki, és érhet révbe az a másfél évszázados álom, hogy Mátyás egykori könyvtára újra Budán legyen.

Zsupán Edina, a Corvina-projekt vezető kutatója és szerkesztője elmondta, hogy másfél évszázados célja az intézménynek, hogy a világon szétszóródott corvinákat valamilyen formában összegyűjtse. Mintegy húsz évvel ezelőtt indult meg a fennmaradt és a világ könyvtáraiban szétszórva őrzött kódexek szisztematikus, részletes újrafeldolgozása és a külföldi gyűjtemények közül a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek járult hozzá elsőként ahhoz, hogy a náluk őrzött kilenc corvina teljes digitális másolata felkerülhessen a honlapra.

A könyvtár 2018-2019-ben rendezett nagyszabású corvinakiállítást, amely az új eredmények alapján, monografikus módon mutatta be Mátyás könyvtárát, különös tekintettel a budai kódexkészítésre. Az OSZK 2022 tavaszán a teljesség igényével fordult a külföldi őrzőgyűjteményekhez, és folyamatosan igyekszik beszerezni, majd a honlapján közzétenni a corvinák hiányzó digitális másolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik