Gazdaság

A Bankszövetség hazahozná a külföldre menekített vagyont

Erdei Tamás a "pihentetett" pénzzel váltaná ki a különadót.

Egyszeri adófizetés mellett legalizálná a magánszemélyek, cégek vagy offshore vállalkozások által külföldre kivitt vagyonokat a Bankszövetség – írja a Magyar Nemzet. Erdei Tamás elnök a lapnak azt mondta, így el lehetne érni, hogy a magyar költségvetésbe több milliárd eurónyi külföldön „pihentetett” pénz áramoljon vissza.

Ezzel legkésőbb 2013-ig kiválthatnák a kormány által bevezetett különadókat. Erdei Tamás a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az áfa szabályainak módosításával teremtené meg annak a feltételeit, hogy az elmúlt években külföldre kivitt vagyonokat „megfelelő körülmények között” hazahozhassák a magyar gazdasági szereplők.

A bankár előzőleg a Magyar Televízió esti műsorában beszélt a javaslatról. Mint mondta: rettenetesen sok pénz került az adóelvonások miatt külföldre, offshore-cégekbe. „Ezek a pénzek nem dolgoznak a magyar gazdaság javára, ezek a pénzek kint fetrengenek külföldön, s ezeket kellene behozni, hogy a gazdasági növekedés felpörögjön”.

Erdei Tamás szerint egy olyan gazdasági környezetben, ahol 10 százalékos a társasági nyereségadó, 16 százalékos a személyi jövedelemadó már érdemes a magyar gazdaságba befektetni. Magyar Bankszövetség elnöke motiváló hatásúnak tartana egy 3-5 százalék körüli illetéket, a tulajdonosoknak garantált anonimitást.

Vizsgálatok nem lennének, akkor sem ha esetleges nem tisztázott pénzekről van szó – mondta a Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzből egy belföldi forrás képződne, ami nem csodafegyver lenne, de rásegítene arra, hogy a magyar gazdaság minél előbb kijusson a válságból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik