Gazdaság

Így nem szedi be az APEH a különadót

A szilveszteri halott után már fizetnek az örökösök különadót.

A jövő év második felétől kezdi el a 98 százalékos különadóról szóló bevallások ellenőrzését az adóhivatal – mondta az InfoRádiónak az APEH elnökhelyettese. 2011. március 31-ig minden állami cégnek adatot kell szolgáltatnia az általa az elmúlt öt évben kifizetett végkielégítésekről. Így az adóhatóság tudni fogja, kinek kellett beadni a bevallást, és látja, ki adta azt be.

A végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó befizetéséről az érintett magánszemélynek kell bevallást készíteni, ennek határideje egyéni vállalkozónál február 25., magánszemélyeknél május 20. – közölte az InfoRádióval Varga Árpád. Ha valaki nem készíti el a bevallást, attól az APEH megkérdezi, miért nem tette, mert lehet, hogy a kivételek közé tartozik az érintett.

Szerinte nem tudni, hány embernek kell befizetni a különadót, júniusban derül ki, kiktől kellett beérkeznie a bevallásnak. A mulasztás bírsággal sújtható, ha pedig ezt APEH-ellenőrzés tárja fel, az adóhiány- és bírság pótlékot von maga után. A 2005. január 1-je utáni végkielégítéseket kell bevallani, az APEH-nek további öt éve van a vizsgálatokra – emelte ki az elnökhelyettes.

Varga Árpád beszélt arról is, hogy ha valaki nem tud fizetni, az kérelmezhet halasztást, részletfizetést vagy kérhet méltányosságot, ezt a normál szabályok szerint bírálja el a hivatal.

A végkielégítés-adó kezelését nem tudná ellátni az adóhatóság. A Napi Gazdaság szintén Varga Árpádra hivatkozva azt írja, hogy az érintettek ellenőrzése a nagy felhördülést kiváltó vagyonosodási vizsgálatoknál is nagyobb feladatot jelentene a revizoroknak. A jövedelmekről a kifizetőknek kell adatot szolgáltatniuk, az érintetteknek pedig bevallást készíteniük.

A törvény december 30-án lép hatályba. Ez érdekes következményekkel jár. Ha ugyanis egy érintett december 30-ával bezárólag halálozik el, az örökösöknek nem kell megfizetniük helyette az adót, ha december 31-én, akkor igen – mondta Varga Árpád.

A Népszava közben arról ír, hogy behajthatatlan a különadó. A lap szerint a végkielégítések és egyéb járandóságok visszamenőleges különadójával “fenyegetett” munkavállaló okosan teszi, ha nem sieti el az adóbevallás beadását.

Eseti ügyekben kimondható, hogy alkotmányellenes a végkielégítések különadója – magyarázta a lapnak Angyal József okleveles adószakértő. Az igazságügyi adószakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy húsz év óta először úgy módosultak az adótörvények, hogy az adózás rendjéről szóló törvény nem módosult. Angyal József szerint ezért eljárásjogilag végrehajthatatlan az egész különadó-procedúra.

Jövőre ráadásul a 2005-ös adóév elévül, tehát az öt évre visszamenő, alkotmányossági szempontból egyébként is aggályos különadótörvény ezért is egy széles körben értelmét és hatályát veszti – tette hozzá az okleveles adószakértő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Így szedi be a különadót az APEH (InfoRádió)
Behajthatatlan különadó (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik