Gazdaság

Az EU és az USA nem akar valutaversenyt

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerint el kell kerülni, hogy a nagy gazdasági erőközpontok egymással versengve értékeljék le valutájukat a jobb exportképesség érdekében.

Erre kötelezték magukat és ugyanerre szólították fel a G20-as csoporthoz tartozó, jelentős nemzetgazdaságoknak számító országokat abban a közös nyilatkozatban, amelyet a szombat este Lisszabonban tartott kétoldalú csúcstalálkozójuk után tettek közzé.

A közvetlenül a NATO-csúcsértekezlet után megrendezett tanácskozáson az amerikai felet Barack Obama elnök, az EU-t pedig Herman Van Rompuy, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke, valamint José Manuel Barroso, a legfőbb uniós végrehajtó testület, az Európai Bizottság elnöke képviselte. Részt vett a megbeszélésen Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, illetve Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Az évente megtartott EU-USA csúcstalálkozót idén eredetileg korábbra, a spanyol EU-elnökség idejére ütemezték be, de az amerikai elnök lemondta a Madridba tervezett eseményen való részvételt. Akkor amerikai közlések arról szóltak, hogy Washington szerint nem teljesen világos, ki az Európai Unió legfőbb képviselője a Lisszaboni Szerződés értelmében létrehozott – a gyakorlatban akkor még csak formálódóban levő – új uniós intézményrendszerben. A mostani időpont és helyszín már elfogadhatónak bizonyult, mert a házigazda nem az EU soros elnökségét betöltő ország fővárosa, tehát ilyen értelemben a helyszín nem adott okot értelmezési bizonytalanságokra abban a tekintetben, hogy milyen szerepet tölt be a soros elnöklő ország az EU szervezeti hierarchiájában.

A napirenden főként gazdasági és pénzügyi együttműködési, illetve az éghajlatvédelemmel kapcsolatos kérdések szerepeltek. Az EU és az Egyesült Államok “gazdasági partnerségét” – az éves forgalom értékét tekintve – mintegy 4,28 billió dollárra becsülik, és mindkét fél érdeke, hogy ez a kapcsolat erősödjön a gazdasági válságból való kilábalás során.

Az Egyesült Államok továbbra is az EU legfőbb kereskedelmi partnere, bár részaránya az utóbbi években fokozatosan csökken. Az EU exportjának még 28 százaléka irányult az Egyesült Államokba 2000-ben, és ez 19 százalékra csökkent tavaly. Az Egyesült Államok exportjának 21 százaléka irányult az EU-ba 2000-ben, ám 2009-ben ez már csak 13 százalékot tett ki. Az EU 2009 első felében 17 milliárd euró, az idei esztendő első felében már 32 milliárd euró többletre tett szert az Egyesült Államokkal való kereskedelmében.

Herman Van Rompuy a találkozón arról biztosította a legutóbb az ír pénzügyi nehézségek miatt aggodalmának hangot adó Obamát, hogy EU gazdaságának alapjai szilárdak, érzékelhető növekedés mutatkozik, alacsony az infláció, az egyensúly helyreállásának irányába mozog a pénzügyi mérleg, és jövőre már a foglalkoztatási szint növekedésére is lehet számítani. Az Európai Tanács elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az unió megteremtette a szükséges eszközöket az euróövezetben tapasztalható problémák kezeléséhez.

Barroso egyebek közt arról beszélt, hogy amikor Afganisztánban a kabuli kormányzat kezébe kívánják átadni a biztonság fenntartását, különösen fontos e kormányzat legitimációjának erősítése, a nemzetközi közösség támogatása. Az EU továbbra is tevékeny szerepet játszik Afganisztánban: az elkövetkező három évben évente mintegy 200 millió euróra növeli a közép-ázsiai országnak nyújtott támogatását az újjáépítés és a stabilizáció terén, egyéb támogatás formákkal együtt pedig az évi egymilliárd eurót is eléri majd az uniós segítségnyújtás – közölte Barroso.

Obama a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Egyesült Államok számára továbbra is Európa jelenti a legfőbb nemzetközi partnert politikai és gazdasági kérdésekben egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik