Gazdaság

A svájci frank fogságában

Ma dönt a svájci jegybank az alapkamatról. Európa svájcifrank-adósságának egytizede Magyarországé.

Kamatot emelhet a svájci jegybank a mai ülésén – állítják az alpesi ország vezető kereskedelmi bankja, az UBS közgazdászai. A Financial Times értesülései szerint a szakemberek 25 bázispontos emelést tartanak valószínűnek – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ez a lépés a frankban eladósodottak számára egyáltalán nem lenne jó hír, többek között azért sem, mert a kamatemelés tovább erősíthetné az alpesi devizát. A frank tegnap 217 forint fölött nyitott a forinttal szemben, de a nap jelentős részét 216,5 forint környékén töltötte.

A svájci közgazdászok kamatemelési várakozásaival nem mindenki ért egyet. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint a “svájci gazdaság csapdahelyzetben van, inkább kamatcsökkentésre lenne szüksége, ám a jelenlegi szintről már nem vezet út lefelé”.

Még mindig nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt – mondta a CIB Bank szakértője az InfoRádiónak. Szerinte az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama el nem éri a 235-240 forintos szintet.

Vitályos Áron úgy véli, a forint kamatszintek még mindig magasabbak a jelenlegi svájci frank és euró kamatszinteknél. Ezt azt jelenti, hogy ha valaki forintra váltja a hitelét, a teljes hitelre realizálja az árfolyamveszteséget”.

A hitelek átstrukturálását – például a futamidő hosszabbítását vagy a díjfizetés csökkentését – az ügyfelek 2-5 százaléka kérte, közülük minden tizedik azonban így is késve fizeti a törlesztőrészleteket.

Közben a Figyelő arról ír, hogy feltartóztathatatlannak látszik a svájci frank erősödése, ezáltal a a lakosság és a bankszektor gondjainak súlyosbodása. A Fidesz 8 pontos csomagja a hetilap által megkérdezett szakemberek szerint biztosan nem szolgálhat végleges megoldásként.

Abban van ugyan olyan, amely valóban segít a devizahiteleseken, de az egyik pont “a Tiszta lappal indulás joga” az egész csomagot komolytalanná teszi – vélik a hetilap informátorai, akik szerint nem véletlen, hogy a 8 pontban egy szó sem esik a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról.

A szakemberek szerint ugyanis rengeteg az ötlet, miként segítsenek az adósokon, de “faramuci módon” a legkiérleltebb a Bajnai-kormányé, amelyet a Figyelő informátorai szerint Matolcsy miniszter nem is söpört le véglegesen az asztalról.

A Népszava szintén arról ír, hogy nem jelent érdemi megoldást a nyolc pont. A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a bankoknak is részt kell venniük a gond megoldásában, a kormánynak is eszközöket kell mozgósítania, mint ahogyan áldozatvállalásra van szükség az adósoktól is.

Minden egyéb megközelítés, így a most napvilágot látott 8 pontos javaslat is, inkább politikai, kommunikációs, vagy technikai jellegű, és mint ilyen nem jelenti a probléma érdemi megoldását – tette hozzá Felcsuti Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik