Gazdaság

A civileknek a Fidesz nyolc pontja kevés

Rogán Antal a banki ügyfeleket képviselő civil szervezetekkel tárgyalt.

Rogán Antal civil szervezetekkel egyeztetett a lakáshitelesek megmentésére összeállított nyolcpontos javaslatcsomagról. Az Index úgy tudja, a civilek nem csak a lakáshiteleseket, hanem azokat is megmentenék, akinek közüzemi tartozása van, vagy akik a fogyasztási hitelük törlesztésével késnek.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) és más civilek is abból indulnak ki, hogy a Rogán Antal és Kósa Lajos által beharangozott akcióterv sok bajban lévő adóson nem segít. A civil szervezet elképzelései között szerepel, hogy nem pusztán a végtörlesztést, hanem bármely az esedékes részletnél nagyobb törlesztést díj és külön kérelmezés nélkül is elfogadjanak a bankok előtörlesztésként. A BHKE javasolni fogja, hogy egységesített középárfolyamon váltsák át a bankok a törlesztőket devizára. Szerintük az átváltásokat azon a vételi árfolyamon kellene elszámolni, amelyen a pénzintézet megveszi a szükséges devizát.

Az egyesület szerint túl általános a Fidesz azon pontja, mely szerint megtiltanák az ügyfeleknek hátrányos szerződésmódosítást, és azt is tisztázni kell, mit jelent pontosan a fizetésképtelenség. Az Index szerint azt is javasolják Rogánnak, hogy a behajtással foglalkozó társaságok költsége ne legyen áthárítható az ügyfelekre, valamint a végrehajtás költségeit a bankok viseljék.

A hírportál banki forrása szerint az ötletek “hajmeresztőek”: már önmagában a Fidesz nyolc pontja nem csak a nyereségükből vehet el, hanem ugrásszerűen megnövelheti a gyakorlatilag bedőltnek tekinthető, a bank számára veszteséget jelentő hitelek számát. A szakértőket az nyugtathatja meg, hogy az önkormányzati választás után akár “puhulhatnak” is a kormánypárt elképzelései.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint a Fidesz és a civilek olyan helyzetet idézhetnek elő, hogy a hitelek teljesen kikopnak a piacról, ami az ezredfordulót megelőző időszakra volt jellemző.

AJÁNLOTT LINK:

Minden adós megkönnyebbülne, ha erre is rábólint a Fidesz (Index)

Sokkok után a 8 pont már sok (Hir24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik