Gazdaság

Rosszul jár, aki most váltja forintra frankhitelét

Most nem érdemes forintra váltani a svájcifrank-alapú devizahitelt, mert akkor az ügyfél realizálja a veszteséget - mondta Lamboy Judít, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője.

Az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban – elméleti feltételezéssel élve – folyamatosan 241 forintot nem ér el – jelezte Lamboy Judit. (Ilyen árfolyam mellett a futamidő végéig ugyanakkora összeget fizetne vissza az ügyfél, mint forinthitel esetén.)

A számítást a bank egy 2006-ban, 20 éves futamidővel folyósított, 5 millió forint összegű hitelre alkalmazta, amelynél eddig forinthitelnél 3 millió forintot, svájcifrank-hitelnél 1,9 millió forintot törlesztett az ügyfél. Az elemzés szerint négy év alatt a havi 36 200 forintos törlesztő részlet 49 600-ra nőtt, az emelkedés 80 százalékát a forint árfolyamának gyengülése, 20 százalékát a deviza kamatemelése okozta.

A bajba jutott devizahitelesek problémáját csak a kormány, a bankok és az ügyfelek közösen képesek megoldani – hangsúlyozta a CIB üzletági vezetője.

Hozzátette, hogy a CIB kínál a bajba jutott devizahitelesek számára úgynevezett “megoldáshitelt” forintban, amelynek kamata 7,5 százalék, kezelési költség nélkül. Ez rövid távra “menedéket” jelenthet azok számára, akik 215-220 forintos svájci frank esetén már nem képesek törleszteni.

Lamboy Judit a tájékoztatón szólt a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által ismertetett nyolc pontról, amelyeket a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére dolgoztak ki,

A CIB lakossági üzletágának vezetője elmondta: a középárfolyam alkalmazása mintegy havi ezer forint megtakarítást jelent a példában szereplő 5 millió forintos svájci frank hitelnél, ahol most a törlesztő részlet közel 50 ezer forint. A bankadóval terhelt, és több veszteséges szereplővel rendelkező bankrendszer viszont jelentős bevételkieséssel számolhat – tette hozzá.

Az ingyenes előtörlesztést csak elméleti felvetésként értékelte, mert mint mondta, aki nem tud törleszteni, az akkor sem tud, ha az előtörlesztés ingyenessé váik. A bankok jelenlegi óvatos hitelezési politikája egy számukra kedvezőtlen törvényjavaslat nyomán még óvatosabbá válik, ami a gazdasági növekedés egészére hathat negatív módon – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik