Gazdaság

Az éves tervezett hiány 118 százalékánál tartunk

Helyi önkormányzatok nélkül júniusban az államháztartás 297,4 milliárd forint hiánnyal zárt, az első féléves deficit 1033,6 milliárd forint, az éves tervezett hiány 118,8 százaléka.

A most részleteiben is közölt adatok fő számai megegyeznek a július elején kiadott előzetes adatokkal. Az államháztartáson belül a központi költségvetés első hat hónapi hiánya 1021,9 milliárd forint – közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken.

A múlt év júniusában az államháztartás 245,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első féléves deficit 812,6 milliárd volt, ami a tervezett éves hiány 89 százalékának felelt meg. Az NGM által közölt adatok szerint a központi költségvetés első félévi bevételei 23,2 milliárd forinttal kisebbek a tavalyi összegnél.

Ezen belül a társasági adóból 81 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 78 milliárddal, a társas vállalkozások különadójából 46 milliárddal, jövedéki adóból 28 milliárddal, illetékekből 12 milliárddal, regisztrációs adóból 7 milliárddal kevesebb folyt be.

Ugyancsak a bevételi oldalon az első félévben – összehasonlítva a múlt év megfelelő időszakával – általános forgalmi adóból 128 milliárddal, bányajáradékból 42 milliárddal, cégautó adóból 9 milliárddal több érkezett a költségvetésbe.

A múlt év első hat hónapjához képest jelentős, 135 milliárd forintos bevételi többletet produkáltak a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok.

A központi költségvetés első félévi kiadásai közel 285 milliárd forinttal haladták meg a múlt év első félévit. Az NGM közlése szerint a kiadásokon belül az előző évihez képest az egyedi és normatív támogatások nőttek, 71 milliárddal 84,5 milliárdra elsősorban a MÁV támogatási többlete nyomán.

A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok sora 74 milliárd forintos növekedést mutat, alig több mint felét a bevételek növekményének. A kamatkiadások viszont az első félévben 21 milliárddal elmaradtak a tavalyitól, a garanciabeváltás miatt kifizetett összeg viszont 8 milliárddal nőtt. A központi költségvetés tb-alapoknak nyújtott támogatása 170 milliárddal nőtt a múlt év első feléhez képest, de az alapok deficitje csak 71 milliárddal lett kisebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik