Gazdaság

Amerika a zsebébe nyúl, és megmenti a világot

A Bush-kormány nemzetközi mércével is elképesztő, 700 milliárd dolláros összeggel segítené ki az amerikai befektetési bankokat, hogy megmentse a nemzetközi pénzügyi rendszert - adta hírül a New York Times. A mentőakciót természetesen az amerikai adófizetők pénze bánná. A demokraták nem zárkóznak el a javaslattól, de szerintük nem csak a Wall Street érdekeit kellene nézni.

Az amerikai kormány szombaton hivatalosan is javaslatot tett az amerikai befektetési bankok kisegítésére: a terv szerint az állam egyszerűen felvásárolná a bankok behajthatatlan jelzálog-követeléseit – tudósít cikkében a New York Times. Erre az akcióra a kormányzat 700 milliárd dollárt költene az adófizetők pénzéből, s az államadósságot ezzel a csillagászati 11,3 billió dollárra növelné.

Már pénteken megugrottak a piacok

A kiszivárgott tervek nyomán már pénteken drámai módon nőttek a világ tőzsdéinek mutatói, beleértve a magyar BUX-ot is. A hírek megerősítése vélhetően további jótékony hatással lesz a piacokra, bár a terv megvalósításához a Kongresszus jóváhagyása is kell.

Az elképzelés gigantikusságát jól mutatja a New York Times ábrája, az USA 2009-es költségvetésének több mint 22 százalékáról van szó. Ez arányaiban annak felel meg, mintha a magyar állam 2000 milliárdot fordítana a kockázatosan gazdálkodó magyar bankok megmentésére az adófizetőinek zsebéből.

Lehúzzák az amerikai adófizetőket

A gigantikus összeg többre rúg, mint az iraki háború összes költsége. Minden egyes amerikaira – beleértve a gyerekeket is – 2000 dollár jut, ha felosztjuk a mentőakció költségét. S ehhez az összeghez jönnek még a már elköltött pénzek: 85 milliárd az AIG-re, 200 milliárd a Fannie Maere és Freddie Macre.

A demokrata párti vezetők akkor támogatják a javaslatot, ha az állam, mint a hitelek új tulajdonosa, segédkezet nyújt a bajba került ingatlantulajdonosoknak.

Obama, a demokraták elnökjelöltje szerint nemcsak a Wall Streeten, hanem a “Main Streeten” is segítenie kell a javaslatnak, azaz nemcsak a nagy bankok és a nagyvállalatok érdekeit kell szem előtt tartani, hanem a kisvállalkozók és dolgozókét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik