Gazdaság

Megint az ország veszít a legtöbbet a válságon

Hosszabb távon nyugalmat hozhat a magyar gazdaságban a kisebbségi kormányzás – állítja két megkérdezett szakértő, egy szerint viszont inkább nőne a bizonytalanság. Egy előrehozott választás viszont rövid távon a bizonytalanságot növelné a befektetők szemében, ebben egyetértés volt.

A magyar gazdaságban nyugalmat hozna hosszabb távon a kisebbségi kormányzás – állítja némileg meglepő módon két gazdasági szakértő is. A Concorde elemzése szerint hosszabb távon, ha stabilizálódni tud a sok országban egyáltalán nem ritka kisebbségi kormányzás, a forint- és az állampapírpiacon egyaránt megnyugvás valószínűsíthető, ezt több tényező is indokolhatja. Egyrészt a piac legnagyobb félelme, a költségvetési fegyelem ismételt fellazulása egy kisebbségi kormányzás keretei között sokkal nehezebben következhet be, mint a stabil többség megléte esetén – erre több példa is van a régióban – jelezte a Concorde.

Elszánt MNB a biztosíték?

Másrészt a jegybank kommunikációja és magatartása egyértelműen erősíti a monetáris politika hitelességét. A Concorde úgy látja, hogy az MNB el van szánva a szükséges mértékű monetáris szigorításra. Ez azért fontos, mert a magyar infláció szempontjából döntő jelentősége van a forint árfolyamának, azaz a jegybank az infláció féken tartása érdekében meg fogja védeni a forintot is, ráadásul ez az elkötelezettség bizalmat szül a hosszabb távú inflációs várakozások terén, ez pedig jótékonyan hathat a hosszú hozamokra – vélik elemzőik.

Kormányválság - Nézze meg képgalériánkat!

Kormányválság – Nézze meg képgalériánkat!

Ezzel egybecseng a FigyelőNetnek nyilatkozó Karsai Gábor véleménye is, aki szerint, ha az MSZP továbbviszi az ügyeket a Gyurcsány Ferenc által „bársonyosra” finomított reformok mentén, az nyugtatólag hathat a piacokra. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint ez már csak azért is így lenne, mert azok a visszalépések, finomítások például az egészségügyben, amelyek megtörténhetnek, valójában csak 2009-ben vagy még inkább 2010-ben éreztetnék hatásukat.

Mi szolgálja a bizonytalanság csökkenését?

Nem ért egyet az előző két véleménnyel Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője úgy fogalmazott lapunknak: pesszimista azzal kapcsolatban, hogy egy kisebbségi kormányzás működőképes lenne Magyarországon. Szerinte ez a konstrukció egyáltalán nem mérsékelné a már így is meglévő bizonytalanságot. Márpedig ez a kulcskérdés!

Persze sok minden múlhat a körülményeken – finomított némileg a képen -, nevezetesen azon, hogy a koalícióból kilépő SZDSZ miképpen támogatná kivülről a kormányt.

Előrehozott választás – a sötét ló

Még inkább növelné a bizonytalanságot egy előrehozott választás – véli Török Zoltán, aki szerint rövid távon ez még nagyobb kockázatot jelent a befektetők szemében. A feszültségen csak az enyhíthetne, ha mindkét nagy párt a realitásokon nyugvó gazdasági programmal állna elő, aminek egyelőre nincsenek jelei.

Karsai Gábor szerint is jelentősen növelné a bizonytalanságot egy előrehozott választás, de a GKI vezérigazgató-helyettese többször is hangsúlyozta: nem hiszi, hogy erre sor kerülne. Ha mégis 2010. előtt választanánk, az azért növelné a bizonytalanságot, mert az elmúlt hat évben az ellenzéki Fidesz harsány populista gazdaságpolitikát hírdetett, sőt kormányzásának utolsó két évében (2001-2002) részben azt is folytatott, amit persze a Medgyessy-Gyurcsány-kormány még inkább megfejelt – emlékeztetett a szakember.

Persze – tette hozzá – valószínű, hogy a mai helyzetben sokkal visszafogottabban ígérgetne a Fidesz, és retorikájában inkább azt hangsúlyozná, hogy a Gyurcsány-kormány tette tönkre a gazdaságot, „vitte csődbe az országot”.

Nincsenek csodák

Azt azonban látni kell – hangsúlyozta Karsai -, hogy a mostanitól lényegesen eltérő gazdaságpolitikát aligha vihetne a Fidesz. Illetve, ha valóban a jelenleginél nagyobb növekedésre tenné a hangsúlyt, akkor jeleznie kell: olyan lépések jönnek, amelyek fájni fognak, akár nagyon.

Ilyeneket körvonalazott például Simor András jegybankelnök két hete megjelent írása, amelynek sarokpontja a kiadások 2000 milliárd forinttal történő drasztikus csökkentése, aminek például a nyugdíjak, a szociális kiadások láthatják kárát.

De ez már egy másik lemez – ezt már mi tesszük hozzá -, hiszen Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozataiban is olyan jövőképet vizionált, amely a növekedést a szociális, jóléti kiadások megtartása mellett biztosítaná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik