Gazdaság

Nem fizetünk többet a leminősítés réméért

Egyelőre nem okoz extra többletkiadást az államháztartásnak, hogy a Standard and Poor’s Magyarország adósi leminősítését helyezte kilátásba. A magasabb kamatok felszámolása ugyanis hosszabb folyamat eredménye lenne, s több tényező is befolyásolná.

Belátható időn belül nem növekszik Magyarország adósságszolgálata amiatt, hogy múlt hét végén a Standard and Poor’s (S&P) stabilról negatívra rontotta hazánk szuverén BBB plusz adósosztályzatának kilátásait – értesült megbízható forrásból a FigyelőNet. A „rontás kilátásba helyezése” ugyanis azt jelenti, hogy az elkövetkező 18 hónapon belül a hitelminősítő S&P bármikor lefelé módosíthatja, vagyis BBB mínuszra szállíthatja le Magyarország adósosztályzatát, tehát másfél éven keresztül árgus szemekkel figyelik hazánk gazdasági-pénzügyi folyamatait, mutatóit – hangsúlyozták lapunknak.

Összetett hatások

Legutóbb egyébként 2006. júniusában „fenyítette meg” hazánkat a S&P, amikor nemcsak kilátásba helyezte, hanem meg is lépte a leminősítést, hiszen A mínuszról akkor változtatta meg az adósbesorolást a most is érvényben lévő BBB pluszra, negatív kilátás mellett (amit aztán decemberben javított stabilra – a szerk.). Nos, az akkori lépés sem növelte meg az adósságszolgálatot, aminek az a magyarázata, hogy az akkori időszakban általánosan csökkentek a piaci kamatok, ami így kioltotta a számunkra egyébként kedvezőtlen hatást.

Egyébként is – tette hozzá a lapunk által kérdezett szakértő – hosszabb időszakot venne igénybe, hogy a magasabb kamatok az egész magyar adósságállományt érintsék, a teljes forintadósságnál a „begyűrűzéshez” 2,8 évre, a devizaadósságnál 3,8 évre lenne szükség ehhez – feltételezve persze, hogy közben semmilyen egyéb tényező nem fordítaná kedvezőbbre vagy még kedvezőtlenebbre hazánk besorolását.

Fékezettebben nő az adósság

Ami a számokat illeti, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kimutatásai szerint 2008 januárjában Magyarország adósságállománya 15 853 milliárd forintra rúgott, amelyből 11 277 milliárd volt a forint-, és 4 557 milliárd a devizaadósság. Egy év alatt (2007. január – 2008. január) durván 900 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, ami pozitívként értékelhető, hogy a növekmény „már csak” a fele volt a 2006. január – 2007. január közötti időszaknak, amikor is 1 800 milliárddal duzzadt az összeg.

Nem valószínű a leminősítés

A Standard and Poor’s mostani figyelmeztetése ellenére nem számít az adósosztályzat tényleges lerontására Kovács Mátyás. A Raiffeisen elemzője szerint erre az adhat reményt, hogy a kormány következetesen kitart a konvergenciaprogram végrehajtása mellett, amit egyébként Veres János pénzügyminiszter azonnal megerősített az S&P figyelmeztetését követően.

Az elemző lapunknak azt is kifejtette: az, hogy a politikusok – például Gyurcsány Ferenc hétfőn a Parlamentben – kész tényként hivatkoznak a leminősítésre (bár csak figyelmeztetés volt – a szerk.), semmi mást nem jelent, mint hogy saját politikai játszmáik céljaira használják az üzenetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik