Gazdaság

Rosszkedvünk tele

Az idén is a múlt évi negatív fejlemények levét isszuk - derül ki a Szonda Ipsos és a Figyelő közös Hogylét indexéből.

Változatlanul pesszimista a lakosság a jövővel kapcsolatban, az idén még rosszabb évre számít, mint amilyen a tavalyi volt. A decemberi felmérés szerint jobbára stagnáló alindexek azonban azt mutatják, hogy a lejtő alját már 2007-ben elérte a lakosság hangulata. Ám a háztartások gazdasági közérzetének rövid távú javítását célzó változások nem látszanak a gazdaságpolitikában, így az a legvalószínűbb, hogy a tél elmúltával is marad a fagyos hangulat.

A mutató értéke tavaly márciusban és júniusban is 37 ponton állt, akárcsak decemberben. Változást csak az ősz hozott, akkor 36 ponton volt az index. Ennek hátterében az állt, hogy a makrogazdasági kilátások akkor jócskán romlottak a lakosság megítélése szerint.


Rosszkedvünk tele 1

Jelenlegi anyagi helyzetét a megkérdezettek csaknem 70 százaléka írta le úgy, hogy szűkösen, de megél jövedelméből. Ennél jobb, illetve rosszabb helyzetről 14-14 százalék számolt be. A megkérdezettek közül csupán minden tizedik reméli, hogy az idén javul az anyagi helyzete. A lakosság bő egyharmada nem számít változásra e téren. Az elmúlt évben a közhangulat átmeneti változását inkább a pesszimisták aránya mutatta, amely nyáron 7 százalékponttal alacsonyabb volt, mint tavasszal vagy ősszel. A borúlátó várakozásoknak megfelelően a túlnyomó többség nem tervezi a következő hat hónap során nagyobb értékű fogyasztási cikk vásárlását. Eközben az emberek több mint fele tart attól, hogy a következő 12 hónap során romlik az ország gazdasági helyzete. Optimistának csak a megkérdezettek egy nyolcada bizonyult. Az optimisták aránya az elmúlt év során folyamatosan csökkent; márciusban még 19, júniusban 17 százalék volt, szeptemberben tovább romlott – 12 százalékra -, így decemberben gyakorlatilag stagnált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik