Gazdaság

Pörgő mikrorepülő felderítéshez

Manapság a hagyományos háborúkat egyértelműen az a hadviselő fél nyeri, amelyik fejlettebb légierővel rendelkezik, beleértve természetesen a megfelelő felderítést is. Ez utóbbi feladatot - a célpontok azonosítását, a légicsapásokat megelőző adatgyűjtést - ma leginkább műholdak és kémrepülőgépek végzik.












Pörgő mikrorepülő felderítéshez 1



Pörgő mikrorepülő felderítéshez 2
Pörgő mikrorepülő felderítéshez 3

Amerikai katonai szakértők azonban újabban miniatűr repülő szenzorokra bíznák a dolgot. A védelmi kutatásokkal foglalkozó kormányügynökség, a DARPA ezért most ilyen parányi repülők fejlesztését támogatja. Kiszemelt projektjük a Lockheed Martin társaság által kiagyalt nano-légijárművekre épül, amelyek szerintük olcsóbbak és hatékonyabbak lehetnek, mint a felderítésre ma alkalmazott eszközök.

A Lockheed Martin a juharfa jellegzetes alakú, és pörögve szálló ikerlependék terméséhez – illetve annak feléhez – hasonló, és méretét tekintve is ugyanakkorra repülő szerkezeten dolgozik. Az ezekből álló felderítő rajt repülőgépekből szórnák ki. Az egyetlen szárnyába épített kamerával, mikrofonnal, egyéb szenzorokkal és adóvevővel felszerelt eszköz korlátozottan aktív mozgásra is képes lenne: miután feladatát elvégezte, pörögve röpülne vissza egy, az irányítói által meghatározott pontra, ahol begyűjthetnék.

A mindössze 2 grammosra tervezett Nano Air Vehicle nevű eszköz egyelőre koncepció formájában létezik, és a fejlesztők most válogatnak a kialakításához szükséges létező technológiák közül. Annyit már lehet tudni, hogy parányi motorját kémiai reakció hajtaná, amelyhez alighanem magának a nanorepülőnek az anyaga szolgálna üzemanyagul. Ennek fejlesztését és a működő prototípus megépítését másfél évre teszik a Lockheed Martin mérnökei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik