Gazdaság

Sárkányerőmű

Ideális energiaforrás a szél, mert többé-kevésbé mindenhol rendelkezésre áll - a szélerőművek hatékonysága azonban nagyban függ a légmozgások erejétől és azok állandóságától.

Ezért is gondolkoznak az olasz Moncalieri városában működő Sequoia Automation mérnökei a ma létező szélturbináktól gyökeresen eltérő, a földfelszín felett több száz, vagy akár ezer méteres magasságban megállás nélkül fújó rendkívüli szelek energiájának kiaknázásán. KiteGen nevű, egyelőre csak tervezőasztalon létező megoldásuk óriási, papírsárkányhoz hasonló ponyvákkal hasznosítaná e fuvallatokat.


Sárkányerőmű 1

Hasonló, a magasba bocsátott eszközöket hasznosító ötleteken világszerte dolgoznak kutatók, ám azok jórészt vitorlázó repülőkre emlékeztető, merev alkatrészeket is tartalmazó repülő szélfogókat alkalmaznának. A most fejlesztett rendhagyó szélerőmű turbináit azonban merevítés nélküli sárkányok hajtanák – ezek akár több kilométeres kábelekkel egy körhintaszerű szerkezetet forgatnának meg. A vitorlák helyzetét a szélmozgás irányát érzékelő szenzorok információi alapján állítanák az igényeknek megfelelő legoptimálisabb helyzetbe, így a rendszer kívánság szerint termelne több vagy kevesebb áramot. Az erőmű teljesítménye egyébként a hozzáerősített sárkányok számától és azok nagyságától függene; a számítások szerint akár 2 ezer méter átmérőjű monstrumot is készíthetnének, amelynek kapacitása elérheti a 5 gigawattot – vagyis több atomerőmű teljesítményével is felérhet. Mindezt pedig nagyon olcsón: a fosszilis energiahordozókból származó áram árával összehasonlítva akár annak ötvenedére is leszoríthatják a megawattonkénti költségeket. Az olasz fejlesztők azt is kiszámolták, hogy az új megoldás a hagyományos szélerőműveket is lepipálná: egy 2 ezer tonnás sárkányturbina az ugyanilyen tömegű, átlagosan száz méter átmérőjű erőmű által lefedett légtér 20-szorosát hasznosítaná. A tudósok öt éven belül készítenék el a prototípust, azt követő céljuk pedig egy 1 gigawattos, azaz egy nagy alaperőmű teljesítményével felérő gigantikus ringlispíl felépítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik