Gazdaság

Nem lesz lakásvásárlási stop

Stagnáló, enyhén visszaeső keresletre és szinten maradó lakásárakra számítanak a fejlesztők, akik szerint a Gyurcsány-csomag nem okoz majd hirtelen törést.

Az emelt adóterheknek, új adónemeknek, emelkedő energiaáraknak és az állami elbocsátásoknak valószínűleg a lakáspiacon is lesz némi visszafogó, átcsoportosító hatásuk, de várhatóan nem okoznak hirtelen törést a keresleti oldalon – nyilatkozta lapunknak Hajnal István, a Biggeorge’s-NV Ingatlanfejlesztő Rt. vezérigazgatója.

A fejlesztőknek ugyanakkor egyre nehezebb a dolguk: ma már nehezebben és lassabban lehet eladni a tipikus tömegigényeket kielégítő, külsőbb városrészekben található tucatlakásokat. Céltudatos termékfejlesztésre van szükség – véli a szakember, aki szerint ma már szinte csak a jól megközelíthető, leginkább kötött pályás járművel elérhető, jó tervezésű, magas minőségű, vagy valamilyen más szempontból egyedi, illetve zöldövezeti lakásokra van biztos kereslet.

Az év első fele egyébként stagnáló keresletet hozott a hazai lakáspiacon, és a Gyurcsány-csomag már ismertetett intézkedései miatt a második hat hónapban sem várható fellendülés. Sőt, egyes becslések szerint a fejlesztők jelentősebb árcsökkentéssel kell hogy reagáljanak a hirtelen visszaeső keresletre. A 20-30 százalékos lakásárcsökkenések prognózisa alaptalan – véli Hajnal István –, miután mostanában már egy-egy projekt teljes nyereségtartalma 10-15 százaléknál nem több. Ráadásul a fejlesztők költségei sem csökkennek, a jó fejlesztésű telkek és az építőanyagok például folyamatosan drágulnak. A szakember szerint legfeljebb egy-egy régóta eladatlan új lakás esetében fordulhat elő az, hogy nagyobb árkedvezménnyel csalogatják a vevőket a beruházók, de ez nem általános a piacon.

Továbbra is élénk kereslet van viszont a luxuslakásokra mind a belföldi, mind pedig a külföldi vásárlók körében. Pest belvárosában és a Duna-parton ez az árak alakulásában is meglátszik: lassan közelítünk az uniós átlagokhoz, és elérjük például a 4000 eurós berlini belvárosi szintet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik