Gazdaság

Kisebb áfaemelést javasolnak a munkaadók

Az OÉT munkaadói oldal a 17 százalékos kedvezményes, és 22 százalékos normál áfakulcsot szeretne látni a kormány egyensúlyjavító intézkedései között – értesült a Világgazdaság.

A munkaadói oldal – különösen az élelmiszeriparra és a kereskedelemre gyakorolt hatása miatt – elfogadhatatlannak minősíti ugyanis a 15 százalékos áfa 20 százalékra módosítását. A lap úgy tudja, a javaslat elfogadását a Pénzügyminisztérium nem tartja kizártnak, sőt előzetes számítások szerint ezzel a módosítással többletbevételhez jutna az államkassza. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtökön ma – többek között erről is – folytatja a háromoldalú egyeztetést, ahol az érdekképviselők több kormányintézkedést is meg kívánnak torpedózni. Az eva jelenlegi 15 százalékos kulcsát 25-re emelné a kormány, ám az érdekképviselők számára 20 százalék lenne elfogadható. A társaságiadó-átalány bevezetését pedig legszívesebben kivennék a megszorító csomag elemei közül.

A tárgyalások kritikus pontja, hogy az egészségügyi hozzájárulás (eho) mégsem szűnik meg novembertől, többek szerint ez egyrészt megkérdőjelezi a kormány szavahihetőségét, másrészt az idei tervezett kiadásokat tovább növeli. Az eho mellett a tervezettnél nagyobb mértékű infláció, az adóterhek növekedése is indokolja a munkaadói oldal kérését, miszerint vizsgálják felül a tavaly megkötött, három évre szóló megállapodást, amely a minimálbér-emelés keretfeltételeit, illetve a garantált bérminimum júliusi bevezetését tartalmazza. A lap tudomása szerint a munkaadói oldal a csütörtökön 10 órakor kezdődő alku előtt véglegesíti elképzeléseit.

A szakszervezetek is komolyan készülnek a mai érdekképviselők–kormány mérkőzésre: az MSZOSZ például egyáltalán nem hajlandó belemenni olyan alkuba, amely révén az igénybe vehető adókedvezmények köre szűkülne. Véleményük szerint például a felnőttképzéshez, a számítógép-beszerzéshez biztosított kedvezményeknek nincs is olyan mértékű költségvetési hatása, amely miatt erre rákényszerülne a kormány. A szakszervezetek is módosítanák az adókulcsot, de ők csak a 20 százalékos áfát emelnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik