Gazdaság

Már nem a csomag miatt zuhan a BUX

A pesti tőzsdeindex keddi mélyrepülése már nem magyarázható a piac Gyurcsány-csomaggal szembeni bizalmatlanságával; most a nemzetközi trendeket követi a tőzsdeindex. Tőzsdei elemzők szerint a szerdai amerikai inflációs adat mutathat majd új irányt a piacoknak.

A Richter a kivétel


A BUX értéke záráskor 18 819,74 pont volt, ami 3,36 veszteséget jelent. A Mol 585 forinttal, 2,96 százalékkal 19 205 forintra gyengült, az OTP árfolyama 240 forinttal, 4,18 százalékkal 5500 forintra esett. A Richter ára 775 forinttal, 2,13 százalékkal 35 525 forintra csökkent, a Magyar Telekom 59 forinttal, 6,78 százalékkal 811 forintra gyengült.


Kora délutánra 6,6 százalékot is veszített értékéből a Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a BUX; délután háromkor a mutató értéke már „csak” 4,9 százalékos veszteséget jelzett.

Már nem a Gyurcsány-csomag kedvezőtlen piaci fogadtatása okozza a mélyrepülést – nyilatkozta lapunknak Sarkadi-Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője. A szakértő szerint a befektetők már hétfőn beárazták az intézkedéseket, ráadásul többen – feltehetően óvatosságból – korábban kivonultak a magyar piacról, mert a tőzsdei cégeket is fájón érintő megszorító lépésektől tartottak.

Az elemző közölte: a BUX most a regionális trendeket követi, sőt jobban szerepel, mint néhány környező ország tőzsdeindexe, mert például a lengyel index vesztesége 11, az oroszé pedig 9 százalékos.

A befektetők a keddi, összességében semlegesnek mondható amerikai makroadatok után a szerdai inflációs adatra figyelnek – mondta Sarkadi-Szabó Kornél. Ha az rosszabb a vártnál, tovább tarthat itthon is a BUX zuhanása, ha jobb, akkor átmeneti megkönnyebbülés jöhet, bár a reméltnél alacsonyabb amerikai árszínvonal-emelkedés ellenére a Fed még egyszer kamatot emelhet – vélte az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik