Gazdaság

Erőérzetek

Nem moccanó osztalékpapírok és duplázó árfolyamú nagy kedvencek is állnak sokéves, vagy mindenkori csúcson a tőzsdén. Úgy tűnik, továbbra is érdemes az általános piaci trendtől független, erős részvényeket vásárolni.

Választás ide vagy oda, feltörekvőkkel szembeni óvatosság így vagy úgy, a Budapesti Értéktőzsdén az utóbbi hetekben szinte mindig akadt olyan papír, amely a napi trendtől függetlenül éves, sokéves, vagy éppen történelmi csúcsra jutott. Néhány hete a Fotex és az Émász volt a legnagyobb sztár, aztán jött a Synergon, a múlt hét a Richteré volt, most hétfőn az Állami Nyomda, kedden pedig a Pannonplast, majd a Mol ért el rég, vagy soha nem látott szinteket. Azt, hogy ez a hossz legbiztosabb jele-e, vagy éppen a kifulladásé, nem könnyű eldönteni. Az viszont biztos, hogy e papírok többsége folyamatos, több hónapos emelkedésen van túl, tehát menetközben is bőven volt lehetőség a beszállásra. Sőt lehet, hogy még ma sem késő.


Erőérzetek 1

Az év eddigi nyertese a Fotex, de lassan itt is esedékessé válhat egy komolyabb korrekció.


STABILAN A TETŐN. Az egyik tőzsdei alapigazság úgy szól, hogy mindig a túlteljesítőket kell venni. Azokat a papírokat, amelyek tartósan jobban szerepelnek az átlagnál. Ez a kör általában egybeesik az éppen csúcsra járó papírok csoportjával, a pesti parketten azonban ezúttal nem ez a helyzet. Ha a Figyelő által összeválogatott – csúcson, vagy közvetlenül az alatt forgó – 10 papírt szemügyre vesszük (lásd a táblát a 68-69. oldalon), azt láthatjuk, hogy közülük több már hosszabb ideje áll a tetőn, és se emelkedni, se csökkenni nem nagyon tud. Az úgynevezett osztalékrészvényekről van szó, amelyek a fenti a sikerpapíroknak egy külön csoportját képviselik, s esetükben többnyire évekre előre megjósolható, hogy mekkora részesedést fizetnek a befektetőknek, a piac pedig ennek megfelelően árazza azokat. Ám ha ezt a kört nem vesszük figyelembe, maradnak azok a papírok, amelyek az idei év eddigi nyertesei: teljesen különböző okok miatt, de gyakran az általános piaci trendtől függetlenül emelkedtek az égbe.

A listát böngészve gyorsan kiderül, hogy nem egyszerű közös nevezőre hozni a legjobb idei részvények mögött álló cégeket. Egyaránt van közük nagy, kicsi és közepes, ráadásul különböző iparágakban tevékenykednek. A legkönnyebben levonható következtetés éppen az, hogy nem lehet általánosítani: külön-külön érdemes a jó szereplés okait megfejteni és elemezni ahhoz, hogy a „hogyan továbbról” lehessen elmélkedni.


Erőérzetek 2

A nagy emelkedők között két blue-chipet találunk: a budapesti tőzsdeindexet a Mol és a Richter drágulása húzza felfelé, miközben a Magyar Telekomot az osztalékhoz árazza a piac, a tíz évig piaci átlagot verő OTP pedig az idén látványosan szenved. A Molnál most is több tényező játszik szerepet. A legfontosabb, hogy az olajár ismét felfelé tart, a hét elején megközelítette a 70 dollárt, amelyet eddig csak egy pillanatra, a Katrina hurrikán tavaly nyári pusztításakor tudott elérni.


A grafikonelemző szemével

Háda Bálint, a Quaestor Rt. szakértője néhány csúcson forgó papírról:

Richter:
kétesélyesen
Fontos momentum volt a cég esetében a 40,2 ezer és a 45 ezer forint közti sávos kereskedésből történő kilépés. A múlt heti záróár (45 ezer 295 forint) és a heti maximum (45,6 ezer forint) különbségét tekintve azonban a kitörés egyelőre erőtlennek tűnik. Ha a folyamat nem kap megerő-sítést, akkor a papír visszaeshet az előbb említett bázisba, és újból tesztelheti annak az alját (a 40,2 ezer forintot). Ám ha a kitörés megerősödik és visszaigazolást nyer, akkor az emelkedés következő határa a 47,8 és 52,6 ezer forint közötti sávba eshet.

Fotex: korrekcióigény
A Fotex esetében már időszerű lenne egy visszaesés. Az emelkedő trend töretlen, de mivel az elmúlt másfél évben nem volt kiadós korrekció, s több indikátor is túlvettséget jelez, a majdani emelkedésnek ez mindenképp jót tenne. Ha összejön, és az árfolyam visszateszteli a 675 forintos szintet, akkor onnan akár 870 forintig is roboghat a papír. Ha hozzávetőlegesen a gyorsjelentési szezonig ezt nem teszi meg, akkor fennáll az emelkedő trend kifulladásának veszélye, s először egy oldalazás, majd esés jöhet a papír piacán.

Pannonplast: tovább felfelé
A társaságnál az 1950 forintos szint áttörése volt kulcsfontosságú, hiszen korábban 2004 áprilisában, azelőtt pedig 2002 júniusában járt itt utoljára az árfolyam. Hosszú erőgyűjtés után kitört a kurzus, majd az első komolyabb megálló a 2750-es szint volt, ahol utoljára 2002 májusában jegyezték az árfolyamát. A papír innen is kitört, sőt, vissza is tesztelte a 2750-es szintet, majd újra megindult, ami nagyon erős trendet jelez. A legutóbb 2001-ben látott 3290-3680 forintos sáv lehet következő szint, ahol megpihenhet a kurzus.

Állami Nyomda: túl friss
Itt is érdekes lehetne a technikai elemzés, de ez a cég nemrég került csak tőzsdére, ezért túl kicsi az idő-táv, hogy megbízható értékelést lehessen készíteni róla.

Ezzel párhuzamosan az olajcég profitját meghatározó finomítói árrések is tágultak az elmúlt időszakban, ráadásul a papír iparági összehasonlításban nem tűnik drágának. Sőt, a regionális szektortársakhoz képest egyre több elemző szerint is kifejezetten baráti árazást látni. Az elmúlt hetekben sorra emelték meg profitvárakozásaikat és céláraikat a hazai és külföldi elemzők. A Mol éppen lapzártánkkor állította be év elején elért történelmi csúcsát, s minden jel arra utal, hogy folytatódhat a drágulás. Ami a Richtert illeti, a cég eredményének jót tesz a forint gyengülése, a régióban lezajlott cégfelvásárlások árazása pedig jelzi, hogy a kőbányai vállalat még a történelmi csúcsán sem túlértékelt, sőt. Az olajár emelkedése áttételesen e társaságot is érintheti, hiszen fő exportpiacán, Oroszországban megnyitja annak lehetőségét, hogy az állam bőkezűbben mérje a gyógyszerár-támogatásokat. A külföldi befektetők továbbra is jól láthatóan szeretik a céget.

Az év eddigi nyertese azonban nem meglepő módon nem a blue-chipek köréből kerül ki, hanem a második vonalból. A Fotex ugyanis az idén folytatta tavalyi szériáját, s már túl van az árfolyamduplázáson. Januárban meghökkenést váltott ki a piacon, amikor az Equilor Rt. az akkorinál több mint másfélszer nagyobb célárfolyamot tartalmazó elemzéssel jött ki a Fotexről, s noha a kurzus ma már túl van a legoptimistább év eleji becslésen is, a cég értékpapír-üzletágának vezetője még mindig optimista. Szegner Balázs – aki a piac egészét illetően is derűlátó – úgy véli, hogy az árfolyam ma bázist épít, és újabb kitörés várható. Az Equilor egyébként már dolgozik a januári elemzés felfrissítésén. A Fotex átértékelése azóta tart a piacon, amióta a befektetők elhitték, hogy a veszteséges üzletágak eladásával és az ingatlanhasznosítás felé fordulással biztosítható a tartós nyereségbővülés.

SIKERRECEPT. Szintén az ingatlan-biznisznek köszönheti jó szereplését a szoftverfejlesztő Graphisoft, amely külön cégbe szervezi ki ingatlanhasznosító üzletágát. Sikeres reorganizáció, a veszteséges üzletágak eladása, hosszú idő után az első negyedéves nyereség és folyamatos sajátrészvény-vétel a receptje a Pannonplast sikerének; az alaptevékenysége szerint műanyagipari cég árfolyama mára a legoptimistább elemzői becsléseket is elérte.

Ez utóbbi cég szinte törés nélküli drágulása láttán azonban már találgatások röppentek föl, melyek szerint nem pusztán piaci folyamatokról van szó. Titokzatos vevőkről, a részvények piacról történő kiszívásáról, vagyis a kínálat mesterséges csökkentéséről szólnak időről időre a pletykák, s hasonlóakat hallani a Synergonnal kapcsolatban is. Szegner Balázs szerint a rendszerintegrátornál nincs komoly fundamentális felhajtóerő, nem véletlen, hogy a piac más okot kutat. Többen például tulajdonosi átrendeződést sejtenek a háttérben – hogy ebből mi igaz, kiderülhet a társaság közgyűlésén.

Minél kisebb egy cég, annál kevesebb elemző foglalkozik vele, s általában annál kevesebb információ jelenik meg róla. Míg a blue-chipeknél az éves profit, illetve célárak tekintetében általában maximum 10-20 százalékos sávban szóródnak az elemzői becslések, a kis papíroknál szinte lehetetlen fundamentálisan meghatározni a reálishoz közeli értékeket. Emiatt a befektetők a piac erejét figyelik, megérzéseikre hallgatnak, s elemzik azt, ami elvileg minden publikus és bennfentes információt tartalmaz: az árfolyamgrafikont. Tény, hogy a Fotexszel, a Synergonnal, vagy a Pannonplasttal csak a görbéket nézegetve is könnyen meg lehetett gazdagodni az elmúlt időszakban.

A „meddig mehet?” kérdésre adott válasz épp azért nehéz, mert alig lehet fundamentális támpontot találni e papíroknál (a technikai kilátásokról lásd külön anyagunkat). Merőben más a helyzet a már említett osztalékpapíroknál. Itt a profitabilitás könnyen előre jelezhető, a kamatszint adott, kockázat is inkább az utóbbi változásában van (az emelkedő kamatok csökkentik egy adott nagyságú osztalék értékét). Szerencsére néha olyan párosítást is látunk, hogy egy osztalékpapír esetében bővül dinamikusan a profit. Nem is maradt el az Émász árfolyamának emelkedése – ez az egyetlen tőzsdei áramszolgáltató társaság, amely erőművi érdekeltségekkel rendelkezik -, és több elemző szerint is van még tartalék a papírban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik