Gazdaság

Gyémántszerű platina

Közismert sajátossága a nemesfémeknek - például az aranynak, a platinának vagy az irídiumnak -, hogy nehezen lépnek kémiai reakcióba más elemekkel, ezért is fordulnak elő a természetben tiszta állapotban.












Gyémántszerű platina 1



Gyémántszerű platina 2

Gyémántszerű platina 3
Nemesfém-nitrid. Rendkívüli tulajdonságok.
Gyémántszerű platina 4

Léteznek azonban agresszív eljárások, amelyek során a vegyészek még ezeket az oly közömbös fémeket is rávehetik arra, hogy más anyagokkal reagáljanak: az így létrejövő vegyületek tulajdonságai pedig általában nagyon különlegesek. Az amerikai Carnegie Instituion kutatói most óriási, a légköri félmilliószorosát is meghaladó nyomáson és lézerrel előállított, több ezer fokos hőmérsékleten nitrogénnel párosították a platinát és az irídiumot úgy, hogy közben új vegyületek keletkeztek. A képződött nemesfém-nitridek keménysége a gyémántéhoz fogható, elektromos ellenállásuk pedig kivételesen alacsony, a szupravezetőkhöz hasonló. Ráadásul irídium-nitridet korábban senkinek sem sikerült előállítania.

A kutatók szerint ezen új nitridek alkalmasak lehetnek arra, hogy a hagyományos fémbevonatként alkalmazott titánium-nitridet helyettesítsék velük (ezt például fémszerszámokban, de még horgászbotok zsinórvezető gyűrűiben is alkalmazzák), ezenkívül, mivel a nemesfémnek köszönhetően rendkívüliek az elektromos tulajdonságaik, félvezetőkben is kipróbálnák azokat. Egyelőre persze csupán néhány grammnyit nyertek az egzotikus anyagokból, ezért most könnyebb, és olcsóbb előállítási technológián dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik