Gazdaság

Varázslók, guruk, kódok




Varázslók, guruk, kódok 1
Varázslók, guruk, kódok 2

Egy internetes könyvrendelő oldal vezetője szerint a vásárlóik jókora hányada a könyves toplisták alapján választ. Az olvasók tehát arra vágynak, amire a többiek is. Megnéztünk hát néhány hazai és külföldi bestseller-listát. Noha a nagy vihart, még több kiadást és számtalan kapcsolódó könyvet generáló Da Vinci-kód tavaly jelent meg – vagy tán épp ezért -, levakarhatatlan az idei hazai könyves toplistákról. Több helyütt a Dan Brown-krimi farvízén evickélő A Da Vinci-kód feltörése (Simon Cox tollából) is a legjobban keresett tíz könyv között van. Hasonló sikerrel itthon a brazil Paulo Coelho büszkélkedhet, akinek bármely újonnan megjelenő könyve rögtön a toplisták élére kerül. A Zahir és Az alkimista mellett az idén megjelent A zarándoklat is a legkeresettebb regények közül való. A Csokoládé szerzőjének magyarországi látogatása is megtette hatását: Joanne Harris Szent bolondok című műve novemberben az egyik könyvesbolt-hálózat legsikeresebb öt kötete között szerepelt.



Varázslók, guruk, kódok 3

Az Írók boltja 2005-ös listája azt mutatja, hogy a magyar szerzők sem panaszkodhatnak. Spiró György, Nádas Péter, Tolnai Ottó, Kornis Mihály és Fodor Ákos felvette a versenyt a külföldi sikerkönyvekkel, és a fiatal magyar költőnő, Karafiáth Orsolya kötete is nagyon jól szerepelt. József Attila év lévén a költő József Jolán tollából kipattant életrajza is nagy siker volt az idén. A legjobb tizenöt között van az a különleges antológia is (Éjszakai állatkert), amelyben 33 kortárs női szerző írásai olvashatóak.




Varázslók, guruk, kódok 4

Kötetek a netről




Varázslók, guruk, kódok 5

Könyvesboltban belelapozgatni, beleszagolni egy új könyvbe, levenni mindet, hogy megalapozottan válasszunk – ezt az érzést nehéz pótolni. Az internetes könyvrendelés mégis virágzik, de a vásárlók sajátosan ötvözik a személyes választás és az internetes vásárlás előnyeit. Sokan könyvesboltban szemelik ki a könyvet, de azt az interneten, kényelmesen és sokszor olcsóbban vásárolják meg. Az egyik legnagyobb hazai internetes könyvesboltnak, a Bookline-nak sok fiatal vásárlója van, de – minthogy a honlap antikvár könyvek árusításával kezdte működését – az idős korosztály tagjai közül is jó néhányan klikkelnek az oldalra. A honlapon számos információ, könyvrészlet, ajánló, és a könyvek borítója is segíti a választást, sokan mégis biztosra mennek: az állandóan frissülő toplistából választanak. Az online könyváruháznak számtalan női vásárlója van, amiből arra következtethetünk, ha könyvről van szó, többnyire a nők döntenek.

Varázslók, guruk, kódok 4
Varázslók, guruk, kódok 7

Külföldön egyértelműen a Harry Potter-sorozat legújabb része a mindent vivő sláger. A Harry Potter és a félvér herceg már a hatodik része J.K. Rowling varázslótanoncos meséjének. Külföldön a 2005-ös megjelenés azt jelenti: kevés karácsonyfa ússza meg, hogy ne legyen alatta a hatodik epizód, itthon azonban a roham csak jövő februárra várható. Ekkor jelenik meg ugyanis a magyar fordítás, amelyet a nagyon türelmetlenek már előrendelhetnek. Karácsony előtt viszont be kell érnünk az új filmmel: a Harry Potter és a tűz serlege december elejétől megy a hazai mozikban.

A külföldi toplisták első helyét tehát Rowling regénye bérli. A fennmaradó pozíciókon a „Hogyan változtassuk meg életünket?”, a „Hogyan legyünk sikeresek és/vagy soványak” típusú kiadványok osztoznak. Az egyik legnagyobb internetes könyvrendelő honlap, az Amazon.com összesítése szerint 2005-ben két ilyen kiadvány is a legjobb ötben van. A másik két kiadó hely a XXI. század – értelemszerűen – rövid történetét összefoglaló műnek és egy, a közgazdaságot bulvárosan megközelítő kiadványnak jutott.

Némileg más képet mutat az Amazon brit verziójának listája. Itt is elmaradhatatlan a Harry Potter, de J.K. Rowlinggal nem a tanácsadó könyvek, hanem Dan Brown veszi fel a versenyt, akinek Da Vinci-kódja mellett az Angyalok és démonok is beverekedte magát a legjobb ötbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik