Gazdaság

Romlott Magyarország versenyképessége a régióban

Magyarország relatív versenyképessége a régión belül romlott az elmúlt években, de a 2-3 évvel ezelőtti helyzethez képest javultak a kormányzati törekvések a befektetések ösztönzésére – mondta Szakál László, az EDS Magyarország ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában.

Magyarország relatív versenyképessége a régión belül romlott az elmúlt években, amelynek egyik fő oka, hogy a 3-5 évvel ezelőtti helyzethez képest a hazai munkaerőpiacban lévő potenciál – mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt – kezd beszűkülni – mondta Szakál László, az EDS Magyarország ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ezzel szemben a kedvező jelek között említette, hogy a 2-3 évvel ezelőtti helyzethez képest javultak a kormányzati törekvések a befektetések ösztönzésére. Közelebb kerültünk az egyablakos rendszerhez, amely révén a befektetők egy csatornán keresztül, lényegesen egyszerűbben intézhetnék a magyarországi beruházással kapcsolatos ügyeiket.

Komoly gátló tényezőként említette a közigazgatás működésének átalakításának hiányát. Mint mondta, az elmúlt tíz évben reform címén csak az elmaradt infrastruktúra-fejlesztések pótlása történt meg, maga a működés nem alakult át.


Az infrastruktúra-fejlesztés a legsürgetőbb


A konkrét intézkedések közül a legsürgetőbbeknek az infrastruktúra-fejlesztést, a munkaerőpiac és a gazdasági szektor közötti gyors visszacsatolás lehetőségének megteremtését tartaná. Szakál szerint ez utóbbihoz a munkaügyi ellátórendszer gyökeres átalakítására lenne szükség. Az elosztó jellegű állam helyébe az állampolgárok felelősségérzetére támaszkodó, ugyanakkor lehetőségeket nyújtó államnak kell lépnie – magyarázta az ügyvezető igazgató Nagy-Britannia példáját említve. Szerinte ugyanis rendkívül fontos lenne, hogy a munkaerőpiacon jelentkező igényekre gyorsan reagáljon az oktatási rendszer.


Közép-hosszú távon a szakképzett munkaerő hiánya az ügyfélszolgálati cégekre is nagy veszélyt jelent, mert ha ennek a híre elterjed, többé nem jönnek ide a külföldi befektetők – hangsúlyozta az interjúban. Ennek megoldásaként Szakál szerint olyan hatékony, állampolgár-központú folyamatok kialakítására van szükség, amelyek célja, hogy a munkanélkülieket minél gyorsabban visszairányítsák a munkaerőpiacra. A fő hangsúlyt nem a segélyelosztásra és a társadalombiztosítási járulék beszedéséhez szükséges adatok kezelésére kellene helyezni, hanem a munkaerő-piaci változások követésére.


Fontos lenne a jogbiztonság


A külföldi befektetők megnyeréséhez fontos lenne a jogbiztonság, a jogesemények követhetőségének megteremtése, amelyet a rendfenntartás, az igazságügy és a büntetés-végrehajtás összehangolt, együttes működésével lehetne növelni. Bár nem tartozik szorosan a versenyképesség-növeléshez, de elkerülhetetlen lépés az egészségügy reformja – vélekedett Szakál.


A szabványosítás a középpontban

A következő 4-5 évre vonatkozóan lényeges változásokról döntött a cégvezetés az ezredforduló táján képviselt állásponthoz képest – mondta az ügyvezető igazgató. A jelenlegi megközelítésben a szolgáltatás folyamatainak, megoldásainak szabványosítása áll a középpontban, és erre ebben az évben egymilliárd dollárt költ a cég. A szabványosítási folyamaton belül kiemelt szerepet játszanak a regionális szolgáltató központok, amelyekből már Magyarországon is van három – ügyfélszolgálati, adatfeldolgozó, pénzügyi-számviteli –, és most tart a negyedik, az informatikai adatközpont-üzemeltető részleg kialakítása. Szakál azonban kiemelte, hogy a hazai áfaszabályozás módosítása sokat segíthetne a helyzeten. A jelenlegi 25 százalékos áfa a külső szolgáltatás igénybevételére ellehetetleníti ezt a megoldást. A csökkentéssel az állam sem járna feltétlenül rosszul, mert a megbízások számának növekedésével nőne az adóbevétel – jegyezte meg.


Vidéki bővítés


Szakál az interjúban elmondta, hogy az EDS Magyarország Kft. tavaly 40 millió eurós bevételt ért el, az idén pedig várhatóan 44 millió euró körül alakul a cég forgalma, alkalmazottaink száma meghaladja az 1200-at. Jelenleg a cég magyarországi tevékenysége Budapesten és Vasváron összpontosul, de a következő 2-3 évben további vidéki telephelyeket hoznak létre, ami több száz új munkahelyet jelenthet. A fejlesztéskor főként egyetemi városok jöhetnek szóba, a magasan képzett munkaerő igénye miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik