Gazdaság

Vércukormérő hárfa







Vércukormérő hárfa 1

Vércukormérő hárfa 2
Az új bioérzékelő. Különleges üvegből.
Vércukormérő hárfa 3

New Yorkban, a Museum of Modern Art’s (MoMA) 2006 elejéig tartó kiállításán több száz olyan eszközt mutatnak be a szervezők, amelyeket az egészség megőrzésének céljával alkottak meg tervezőik. Ezek egyike annak a bőr alatti glükózérzékelőnek a prototípusa, amely a cukorbetegeket kímélheti meg a napi többszöri vérvételtől. A cukorbajosok ujjbe
gyükből vesznek vért, hogy tisztában legyenek vércukorszintjükkel. És bár e beavatkozás ma már nem fájdalmas, azért többnyire kellemetlen, az állandóan ismétlendő művelet kétségkívül lerontja a betegek életminőségét. Az új bőr alatti glükózmérő behelyezése után azonban nem szükséges többé szurkálniuk magukat: mindenfajta beavatkozás nélkül egy külső detektor kijelzőjén jeleníti meg a vércukorszintre vonatkozó adatokat.

Az amerikai Penn State kutatóintézet munkatársai által létrehozott bioérzékelő 1 centiméter hosszú és 0,5 centiméter széles lapka, amelyet a bőr alatt néhány milliméterre, a szőrtüszők mélységében kell elhelyezni. A csip alakja hárfára emlékeztet, amelynek „húrjai” különleges üvegből készültek. Ez az anyag mágneses mezőt hoz létre maga körül. Mivel a húrok felületét savasságot érzékelő polimerrel vonták be, a szenzor a vércukorral reakcióba lépő glükóz-oxidáz enzim mennyiségének függvényében alakváltozásra képes. Így a körülötte lévő mágneses mező is változik. E mágneses mező alakulását kísérő fluxusváltozást mutatja a kisebb mobiltelefon méretű detektor, amelyet csupán a bőrre kell helyezni az adatok megismerése érdekében. A vércukormérő hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik