Gazdaság

Áfatrükk

Októbertől csökken az üzemanyagok áfája, igaz, ehhez az uniós szabályokat kikerülő jogi csűrcsavar is kellett.

Kizárólag az üzemanyagokra vonatkozóan már október elsején hatályba lép az Országgyűlésnek az a hétfői döntése, amellyel elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását, azaz a normál áfakulcs 25-ről 20 százalékra való csökkentését. A jövő hónap első napján így mintegy 10 forinttal válhatnak olcsóbbá az üzemanyagok – legalábbis akkor, ha addig nem történik semmi drámai a nemzetközi olajpiacon.

Pedig az idő előtti áfamérséklés kis híján zátonyra futott. Isteni sugallatra, vagy sem, a magyar kormány mindenesetre a múlt héten sietve módosította korábbi bejelentését, miszerint 2006. január elsejéről október elsejére előrehozza az üzemanyagok forgalmi adójának csökkentését. Erre azért volt szükség, mert az intézkedés azt jelentette volna, hogy Magyarországon az év hátralevő részében a normál (25 százalékos) áfakulcs mellett három csökkentett ráta (5, 15 és 20 százalékos) is lett volna, vagyis éppen eggyel több annál, amennyit az uniós szabályok megengednek. Budapest az első brüsszeli szemöldökráncolásokra azonnal reagált, azt a megoldást eszelve ki, hogy a normál kulcsot októbertől valamennyi terméknél leviszi 20 százalékra, ám a gyakorlatban csak az üzemanyagokra alkalmazza azt.

Ez az átlátszónak tűnő trükk, miközben a tényen semmit sem változtat, jogilag már kevésbé támadható. Ez a véleménye Kovács Lászlónak, az EU adó- és vámpolitikai biztosának is, aki a Figyelőnek nyilatkozva úgy vélekedett: Magyarországnak – feltételezése szerint – egyelőre nem kell az Európai Bizottság felelősségre vonásától tartania. Nem mintha a magyar döntés jogi szempontból minden gyanú felett állna. Ennél fontosabb, hogy az Európai Bizottság múlt heti ülésén úgy döntött, most nem kíván állást foglalni a magyar és több más ország kormányának a magasba szökő olajárak következményeinek enyhítésére hozott lépéseiről.

Ugyanakkor az Európai Bizottság az olajdiplomácián kívül a probléma hosszú távú és tartós kezelését tartja célszerűnek. Andris Piebalgs energiaügyi biztos nemrég előterjesztett ötpontos akcióterve elsősorban takarékos energiafogyasztással (például gazdaságosabb fűtéssel) kívánja elérni a kereslet csökkentését. A tárgyban korábban már több bizottsági javaslat is napvilágot látott, s Brüsszel most azon lesz, hogy felgyorsítsák ezek elfogadását és végrehajtását. Az Európai Unió másik „titkos” aduja az olajnyomás enyhítésére az alternatív, és azokon belül is a megújuló és környezetbarát energiaforrások (nap-, víz- és szélenergia, biomassza) szerepének növelése. Piebalgs még az év vége előtt akciótervvel kíván előrukkolni a biomassza hasznosításáról, és fogadkozik, hogy a 2007-ben induló 7. kutatási-fejlesztési keretprogram is nagyobb hangsúlyt helyez majd a tiszta energiaforrások felhasználását célzó kutatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik