Gazdaság

Váci utca – Taverna

Én gyerekkoromból, még a harmincas évek végéről, emlékszem arra a Váci és Petőfi Sándor utcára, melyen a cirkalmasan elegáns üzletportálok között a Szürke (valójában drapp) és a Kék Taxi rivális batárjai pöfögtek, az utastér üvegablakkal elválasztva a sofőrüléstől, mely fölött csak egy kis vászontető libegett, oldalt ablaka nem volt. Pár éve még meg lehetett nézni, milyen volt régen egy elegáns belvárosi üzlet, például a Brammer textilszalon mennyezetig faburkolatos belseje (Petőfi és Régiposta sarok). Ez volt a legfinomabb textiles Pesten, még a kommunizmusban is, innét vásároltak, akik adtak magukra.






Váci utca – Taverna 1
Váci utca – Taverna 2
Váci utca – Taverna 3
Váci utca – Taverna 1

Mint Király úr is, a neves belvárosi szabó, akinek a szabósága történelmet írt. Itt még K. u. K. egyenruhákat is varrtak (Fürdő utca volt a cím), majd Horthy-tisztek uniformisát (Gróf Tisza István utca volt a cím), 1945-ben Malinovszkíj marsall is fölfedezte, utána pedig a mindenkori pártelit (immár József Attila utca volt a cím, holott a tisztes agg szabómester egyetlen egyszer sem költözött). De azért – ahogy kuncogva mondogatta – jártak hozzá úriemberek is. (Engem ide sorolt.) Gyakran Király bácsitól tudta meg egy-egy főfunkci, hogy hova helyezik át. A fontos elvtárs zakópróba közben elnézően mosolygott – mindaddig, amíg néhány nap múlva meg nem kapta a pártközpontból a végzést az áthelyezésről. Ugyanis a még fontosabb elvtársak is Király úrnál varrattak, és amikor a térdeplő szabó nadrágpróbánál a genitáliák jobb- vagy baloldali elhelyezéséről érdeklődött, a fontos próbaalany e meghitt családisa légkörben államtitkokat is elkotyogott. Ez volt Király úr nimbuszának legfőbb titka. És persze a minőség. Ő a legrosszabb ízlésű pártkorifeust is finom Brammer-féle textilből készült öltönyben járatta.

Ezerkilencszáznegyvenöt után sokáig savanyú utca volt a Váci utca. Már csak ideológiailag is, hiszen ez nem igazán a proletárdiktatúra utcája. Aztán a proletárdiktatúra elkezdte riszálni magát a Nyugat felé. Újra idegenforgalmi embléma lett, majd sétálóutca nyugati mintára. Sok mindent nem tudok róla. De például azt tudom, hogy a 9. szám alatt állt a „Hét Választófejeledelem” vendéglő, ebben volt, a Vigadó felépítéséig a legszebb bálterem, itt hangversenyezett 1823-ban a 11 éves Liszt Ferenc. Helyén az épületet Hild József emelte 1840-ben, és ma a Pesti Színház működik benne. És ha már színházról beszélünk, elmondom, hogy amikor valamikor a hatvanas évek elején bemutatták Szabó Magda Kígyómarás című színdarabját, ez olyan nagy esemény volt, hogy a Váci utca divatos cipészének kirakatában díszhelyen ragyogott egy estélyi cipő, alatta táblával: „Ezt a cipőt viselte Szabó Magda a Kígyómarás premierjén”. Tehát volt idő, amikor egy belvárosi cipésznek egy magyar író volt a büszkesége! Nem mondom meg, hogy manapság kiknek ki vagy mi a büszkesége… Estélyi kígyóbőr cipő helyett legfeljebb egy büdös zokni, mint médiaesemény.

Ilyen és hasonló emlékeket idézve mászkáltunk párommal egy délelőttön a Váci utcában. Már neki is, aki évtizedekkel fiatalabb, sok minden hiányzik (például a nagy lemezbolt a Vörösmarty téren), hát még nekem ekkora idő távolából. De nyár volt, meleg, bábeli nyüzsgés meg hangzavar, ahogy dukál ilyen helyen, én imádom a sokféle, gajdoló emberiséget. (Szent Istvánt követve, aki arra int, hogy fogadjuk el az idegeneket.) És ha az embernek jó a kedve, meg is éhezik. Úgyhogy beültünk a Tavernába, barátságos nagyon, így kinyitva az utcára. Jó ülni egy teraszon, jót enni-inni, és közben nézni az élő embermozit. Ettünk – a dicséretesen hűtött Unicum után – egy nagyon ízletes gulyáslevest, ezt csendesítettük egy Cézár-salátával, én pedig felvidéki vonzalmaimnak engedve még kértem egy sztrapacskát. Több pörc nem ártott volna neki, meg kicsikét érettebb-brindzásabb juhtúró. De azért örültünk az életnek. Mellettünk egykor kitelepült süket aggastyánok üvöltöttek egymással diskurálva. Ők is örültek az életnek. Mert komplikációkkal ugyan, de végül is szép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik