Gazdaság

Erzsébetv@ros

A kerületi önkormányzat úgy véli: a lakosok érdekét szolgálja,ha monopolhelyzetet teremt a helyi internetszolgáltatói piacon.

Versenypiaci szempontból egyetlen szóval jellemezte az egyik internetszolgáltató cég szakértője azt, amire a főváros VII. kerületében készülnek: „nonszensz”. Erzsébetvárosban ugyanis hamarosan minden lakos ingyen juthat szélessávú internet- előfizetéshez, vagyis az önkormányzat fogja kifizetni a háztartások netszámláit. A kerület közbeszerzési pályázaton kiválaszt egy céget vagy konzorciumot, amelytől megveszi az internetszolgáltatást a háztartások számára. Így ez a nyertes természetes monopóliummá válhat a helyi piacon, hiszen ingyenességével aligha fognak majd versenyezni.




Erzsébetv@ros 1
Erzsébetv@ros 2
Erzsébetv@ros 1

SEMLEGESSÉG? „A tendert még júniusban kiírjuk, eredményhirdetés szeptemberre várható, a lakosok pedig 2006 januárjától már igényelhetik a szolgáltatást” – tájékoztat a menetrendről Hunvald György polgármester. „Eredetileg úgy gondoltuk, hogy saját vezeték nélküli hálózatot építünk ki és internetszolgáltatók leszünk” – idézi fel. A megvalósíthatósági tanulmány azonban a rendszer felépítését mintegy 400 millió forintra becsülte. Mivel erre a célra ennyi pénze Erzsébetvárosnak nincs, előtérbe került a külső szolgáltató bevonása. A tender technológia-semleges lesz, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a kerületben jelen lévő, vagy ott saját hálózatot emiatt építeni hajlandó ADSL, kábeles és mikrohullámú internetszolgáltatók egyaránt indulhatnak rajta. „Nekünk az ár és a megfelelő átviteli kapacitás számít, a konkrét technológia közömbös” – mondja Hunvald György. Számos jel mutat azonban arra, hogy ezen a tenderen a deklarált semlegesség ellenére inkább csak a vezeték nélküli, Wimax megoldást választók rúgnak majd labdába. Nem véletlen ugyanis, hogy az önkormányzat először saját Wimax rendszerben gondolkodott, hiszen a polgármester már korábban sem rejtette véka alá, hogy hasonló külföldi megoldások adták az ötletet. „Szeretném, ha a pályázatnál előtérben lenne a jövő technológiája” – jegyezte meg ezúttal is.

Ráadásul Erzsébetvárosban abból indulnak ki, hogy az általuk készített tanulmány szerint az önkormányzatnak évi 50-100 millió forintjába került volna, ha internetszolgáltatóként üzemelteti a saját Wimax rendszerét. Ezért most úgy gondolják, hogy ilyen összegű ajánlatokat kapnak majd a pályázóktól. Mivel a kerületben induláskor 8 ezer igénylőre lehet számítani, az adatokból kiszámolható, hogy például még évi 96 millió forintos büdzsét feltételezve is az önkormányzat csupán havi 1000 forintért kíván internetet venni a lakosainak. „Elképzelhetetlen, hogy ADSL-ben ilyen ajánlatot tudjanak adni a cégek” – reagált a felvetésre Szép Tibor, a GTS-Datanet Kft. üzletpolitikai és stratégiai tanácsadója. „Azoknál a vállalatoknál sem megy le ilyen alacsonyra az ár, amelyek a dolgozóik számára nagy mennyiségben rendelnek tőlünk” – mondja Szűcs László, a VII. kerületben szintén szolgáltató UPC Magyarország Kft. sajtókapcsolati igazgatója.

„Ingyen” Wi-Fi és Wimax

Mindkét technológiát vezeték nélküli adatátvitelre használják. A Wi-Fi inkább egy viszonylag kisebb terület – például repülőtéri terminál, szálloda vagy étterem – „besugárzására” alkalmas, a Wimax viszont akár város-észek, egész települések lefedésére is képes.

Ezek alapján valószínű, hogy a legjobb eséllyel egy olyan Wimaxben gondolkodó konzorcium pályázhat majd, amelynek van berendezés-szállító tagja is. Így a szükséges hardverek akár önköltségi áron is szállíthatóak lennének, a beruházás pedig a szolgáltatási díjakból térülne meg. Információink szerint a meghatározó távközlési szolgáltatók mellett egy ilyen potenciális konzorcium tagjai is tárgyaltak nemrég a kerületi vezetőkkel. „A tenderen a következő 10-15 évre kívánjuk kiválasztani a kerület szolgáltatóját, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy azok a cégek is érdeklődjenek, amelyek saját hálózatot építenének ki erre a célra és a beruházásuk csak hosszabb távon térül meg” – fejtegette Hunvald György. Ez gyakorlatilag „felkérés táncra” a Wimaxben érdekeltek számára.

MONOPÓLIUM. „Ha ez valósággá válik, a kerületben már nem fognak egymással versenyezni a cégek” – mondja Szép Tibor. „Mi a versenyben hiszünk” – jegyzi meg Szűcs László. Hunvald György azonban nem lát veszélyt a monopolhelyzet kialakulásában, szerinte az a fontos, hogy ez kedvező megoldás a lakóknak, akik „már nagyon várják” az ingyen internetet. A programot ugrásra készen figyelik egyébként a szomszédos kerületek is, s az akció sikere esetén közülük az V., a VI. és a VIII. azonnal követné a példát. Így előfordulhat, hogy a pesti belvárosban területi alapon szerveződő természetes monopóliumok veszik át az internetszolgáltatói piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik