Gazdaság

A Fidesz száz lépése

Három hónappal ezelőtt azt mondtuk, egyebek mellett e hasábokon, hogy a jobboldali ellenzéknek akkor van esélye megnyerni a következő választásokat, ha – a saját választóit sem tisztelő, önmagával és nem a 2006-os választásokkal foglalkozó szocialista párttal és kormányával szemben – nem a mindenre „nemet” mondás stratégiáját választja. Ennek okait akkor részleteztük. Egyet közülük most is fontos kiemelni: ha a jobboldal csak az MSZP-vel szemben álló pártként pozícionálná magát, az erőteljesen szűkítené a lehetőségeit.

KORLÁTOZOTT PARTNErSÉG. A Fidesz nem is ezt tette. Február óta Orbán Viktor elindította a nemzeti konzultációt, bevonva – többek között – volt baloldali közéleti személyiségeket, meghirdette a „nép jelöltje” szavazást, amelyben biztosan kedvező szavazatot fog kapni majd néhány szocialista politikus is. Mindezek mellett kiderült, hogy a Fidesz fontos ügyekben a kormány partnere lenne, ha az reformokra szánná el magát. Orbánék ezzel két nagy pofont is adtak egyszerre a szocialistáknak. Témafelvetéseikkel egyfelől összeveszejthetik őket, másfelől közel hozzák a pártot az üzleti élet, gazdaság képviselőihez.


A Fidesz száz lépése 1

SOMOGYI ZOLTÁN, a Political Capital Institute vezetője

Mi is történt? Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a köztársasági elnök körüli koalíciós civakodásból menekülve meghirdette a száz lépés politikáját. A program minden eddigi bizonytalansága mellett a Fidesz érzékelte, hogy Gyurcsány olyan cselekvéssorozatot készít elő, amely által a „dumakormány” és a „látszatkormányzás” vádjait igyekszik semlegesíteni. Tekintettel a 2006-os kampányra, a megoldandó, illetve a megoldott feladatok minél hoszszabb listájának összeállítására készül.

A Fidesz és Orbán Viktor erre reagálva a lehetséges ellenzéki stratégiák közül a legkézenfekvőbbet választotta: a kormánnyal való együttműködésről beszél, miközben élesen bírál. A sikeres politika kulcsa a konszenzusképesség és a konfrontáció egyidejű felmutatása. A Fidesz ma már ezt a kevert stratégiát követi. Ezt követte például a 2002-es választás két fordulója között is, amikor Orbán egyszerre volt az első héten agresszív, majd a második héten már a szeretet és az összefogás erejéről beszélt. Orbán most is egyszerre támadja a kormány politikáját, valamint mutatja fel a megegyezés lehetőségét. Fontos azonban megjegyezni, hogy milyen témákban hajlik megegyezésre az ellenzék: az adóreform, a korrupció visszaszorítása, a bürokrácia leépítése, az önkormányzati reform vagy a szakképzés átalakítása minden politikai oldalnak egyformán érdeke, és e területek érdemi átalakítása a közvélemény előtt is népszerű lépésként adható el.

Ezeken a területeken az ellenzéknek nem is érdeke a támadás, márpedig a kormánynak nem az ellenzék a legnagyobb ellenfele. A legnagyobb ellenfél az önkormányzati reform esetében saját szocialista polgármestereinek köre (fideszes alig van), a bürokrácia leépítését illetően az ellenérdekelt államigazgatás, a korrupció elleni harcban saját klientúrája, hiszen jelenleg ők juthatnak állami megrendelésekhez, és adhatnak ezáltal ebből vissza pénzt.

ÜZENET. A kompromisszumkészség és a területek meghatározása egy, a gazdasági szereplők számára tartott konferencián hangzott el: az ellenzék vezére ezzel az üzleti szférának is pozitívan üzent. És nem véletlen az sem, hogy az ellenzék által mi nem került terítékre, hol nincs együttműködés a kormánynyal: a magyar egészségügyi és szociális rendszer reformjában. Ezek a reformok ugyanis előhívhatnák a magyar emberek legnagyobb félelmeit. A Fidesz ajánlata éppen ezért ezekre a területekre nem vonatkozik, Orbán Viktor nem kíván szerepet vállalni annak kimondásában, hogy az egészségügyi ellátás nem ingyenes, vagy, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatásokért ezentúl fizetni kell.

Gyurcsány Ferenc száz lépése tehát egyben Orbán Viktor száz lépése is. Ahogyan Németországban a népszerű CDU a népszerűtlen, de kormányzó SPD-vel „alakíttatja át” a konfliktusos állami rendszereket, úgy a Fidesz elnöke is – bízva természetesen pártja 2006-os győzelmében – készségesen támogatná azokat a kormányzati programokat, amelyek szebb jövőt hoznak a következő kormánynak, de nem csökkentik a Fidesz jelenlegi népszerűségét. És az sem mellékes természetesen, hogy amint a kormányoldal egyre inkább elmélyed a száz lépés programjában, úgy Orbán Viktor lépésenként távolodik attól, hogy a szőlőügyről kelljen beszélnie. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik