Gazdaság

Hiába csökken az alapkamat,

a hitelek ára szinte változatlan. A lakosság továbbra is ugyanannyit fizet a folyószámla-kölcsönökért és fogyasztási hitelekért, mint egy évvel ezelőtt, amikor a jegybanki kamatszint a csúcson állt. A bankok minden alkalmat megragadnak arra, hogy ameddig csak tudják, fenntartsák az uniós marzs – azaz a betéti és hitelkamatok különbségének – több mint háromszorosát (!). Egyedül a lakáshitelek költségénél tapasztalható csökkenés, ami csakis annak köszönhető, hogy az állam a kamattámogatáshoz felső korlátot szab. Így ha mérséklődnek a referenciahozamok, a kamatokat is lejjebb kell vinni.

Nincs igazi verseny a lakossági piacon, szemben például a nagyvállalati szegmenssel, ahol a marzs lényegesen szűkebb. A céges ügyfelekért valódi konkurenciaharc dúl. A lakosság, illetve a kis- és középvállalati szektor esetében azonban a bankok diktálhatnak. Ma még mindig ott tartunk, hogy örülhet az ügyfél, ha egyáltalán hitelhez jut. Hiába kötelező januártól a teljes hiteldíj mutató (THM) közzététele, a helyzeten ez sem sokat segít. Az áruhiteleknél már évek óta találkozhatunk ugyanazokkal az elképesztő, akár 45-50 százalékig is felfutó THM-adatokkal, s még ez sem rémiszti meg a likviditászavarral küzdő embereket. Ők csak azt nézik, ki tudják-e fizetni a törlesztő részletet a havi jövedelmükből.

A bankok a pozitív adóslista hiányával magyarázzák az elmaradó hitelkamat-csökkentéseket. Valójában azonban még a lakosság felé később nyitó pénzintézeteknek is meglehetősen jó kimutatásuk van a saját ügyfeleikről, így ha akarnák, őket olcsóbban finanszírozhatnák. Mégsem teszik.

A bankok profitorientált intézmények, így természetes, hogy minden lehetőséget megragadnak a nyereség növelésére. Persze, ha azt nem piackonform módon teszik, és az árazásban összejátszanak, ha túl magasak a banki díjak és jutalékok, akkor az már a versenyhivatalra vagy a pénzügyi felügyeletre tartozó kérdés.

Másfelől a lakosság pénzügyi kultúrájának növelése, és ezen keresztül a drága hitelek iránti kereslet megcsappanása erősíthetné a versenyt, s nyomhatná le a marzsokat. Közvetlen állami beavatkozás a kamatok mérséklése érdekében nem kívánatos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik