Gazdaság

Az agrártüntetések résztvevői

eurokonformak lettek az elmúlt években. A mostani demonstráción sincs terményégetés, dühödt ökölrázás, helyi útlezárás. Van viszont fegyelmezett vonulás, szervezett szállodai éjszakázás és mindenekfölött a felismerés: a vidék ügyeiért Budapesten kell tüntetni.

Az eredmények máris érzékelhetők. Korábban a szaktárca még azt kommunikálta, nem érti a felzúdulás okát, a kifizetések nagyjából-egészében a tervezettek szerint haladnak, ahol pedig nem, ott a jogosulatlan igénylések okozzák a késedelmet. Bár amikor néhány hete a miniszterelnök felkereste a tárcát, már lehetett sejteni, hogy nincs minden rendben a pénzekkel. Majd ahogyan felbukkantak az első traktorok a fővárosi utcákon, előbb Hiller István MSZP-elnök, majd Németh Imre agrárminiszter is elismerte, hogy a határidőket be kell tudni tartani, időben ki kellett volna fizetni a támogatásokat. Sőt, a szaktárca vezetője már intézkedett is a pályázatokkal foglalkozók létszámának növeléséről.

Azt ugyan még nem magyarázták el a tüntetőknek, miként lehet az, hogy bár az állam iszonyú pénzeket ölt a regisztrációs-ellenőrző rendszer kiépítésébe, mégis gyakran nem esnek egybe a telekkönyvi adatok a műholdas felvételek alapján megállapított birtoknagyságokkal. (Ez ugyanis a kifizetések visszatartásának a leggyakoribb oka.) Kétségtelenül bonyolult a rendszer, ám a gazdák jogosan teszik föl a kérdést, miként lehetséges, hogy a hasonlóan összetett feladat elé állított szlovák rendszerben tavaly ősszel mégis megkezdték az uniós járandóságok kifizetését.

Innen nézve nem csoda, hogy a jogosnak bizonyuló elégedetlenségre rátelepült a politika (a tüntetést „nem a szakmaiság vezérli” – panaszkodott az agrártárca államtitkára), miként az sem, hogy a szocialista pártelnök sietett először leszögezni: a pénzeket ki kell fizetni.

Gyanítható azonban, hogy pirruszi győzelmet aratnak a gazdák, még ha valóban felgyorsulnak is a kifizetések, netán személyi konzekvenciái is lesznek a kései szánom-bánomnak. A háborút ugyanis az áruházláncok polcain veszítik el, ahonnan egyre jobban kiszorulnak. Bár a támogatások kifizetése megmenti a jövő évi termést, a felvásárlást nem garantálja. Ameddig pedig a magyar búza sem árban, sem minőségben nem versenyképes a világpiacon, addig a mostani feszültségek is újratermelődnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik