Gazdaság

Hullámtörők – Vizes őrületek

Egy kellemes csobbanásra invitáljuk olvasóinkat e kánikulai napokon. Összeállításunkat reményeink szerint üdítőnek találják majd, annyit azonban előrebocsátanánk: a bemutatott sportágak űzőit vélhetően sokszor elönti a forróság, dacára annak, hogy nyaktörő mutatványaikhoz a hűvös habok szolgáltatják a terepet.


Hullámtörők – Vizes őrületek 1


Húsz évvel ezelőtt, egy – a szíve mélyén mindig surfös – houstoni fiatalember az Austin környéki tavakon vízisízéssel múlatta az időt. Minden alkalommal, amikor hajó mögött volt, legszívesebben szörfözött volna, azonban a surfdeszkákat nem vontatásra tervezték.


Az amúgy surf- és windsurfdeszkák tervezésével is foglalkozó fiatalember elhatározta, hogy készít egy rövidebb eszközt, amely már alkalmas a vontatásra. A deszkára a windsurfhöz hasonló kengyelt szerelt, s ezzel anélkül, hogy tudatában lett volna, egy új sportág szülőatyja lett.


Az első deszkával még nem igazán lehetett trükközni: körülbelül 45 perc múlva szilánkokra tört. Ám a következők egyre tovább bírták. Hat hónappal később, 1985-ben, Jimmy Redmon otthagyta az iskolát, és üzleti tervet készített. Bátyjával, Johnnal megalapították a Redline Designs nevű vállalkozást.



Hullámtörők – Vizes őrületek 2


A céget 1986-ban jegyezték be. Az első, skiboardnak elnevezett eszköz alkotóelemei a habosított belső mag és az epoxihéj voltak. A deszkákra a mainál hosszabb és vastagabb uszonyokat, valamint egyszerű kötést szereltek, amelyek így kezdtek alkalmassá válni a légi trükkökre, de még mindig nem voltak elég erősek ahhoz, hogy kibírják a leérkezéseket.






Hol, miben?
Magyarországon a wakeboardosok négy kiépített kábelpályán deszkázhatnak. A legismertebb talán a dunaharaszti terep, de Siófokon, Balatonfüreden és Győrben is várják a sportolókat. Ezeken a pályákon rendszeresen rendeznek amatőr és profi versenyeket is. Akik kábel helyett inkább motorcsónakkal húzatnák magukat, Miskolcon és Dunavarsányban szállhatnak vízre.
Kezdőfelszerelést tulajdonképpen mindenhol lehet bérelni, ahol van pálya. Komplett öltözéket és deszkát csak akkor érdemes vásárolni, ha valaki komolyan wakeboardozni szeretne. Egy felszerelés ára 100 ezer forint körül kezdődik: ebből a pénzből egy új deszka és egy jó kötés beszerezhető. Jobb minőségű használt felszereléseket már 70 ezer forintért is lehet kapni. Kiegészítőnek jól jöhet még egy kesztyű, 10 ezerért, esetleg egy sportmellény, ami 35 ezer forintnál kezdődik. A fázósabbak egy rövid neoprénruhát is jól ki tudnak használni, ez utóbbihoz 30 ezer forinttól lehet hozzájutni.


Néhány vízisígyártó cég 1990-re felfigyelt az új őrületre, és elkezdték gyártani saját modelljeiket. Egy új, nagynyomású öntési technikával erősebb és kezelhetőbb deszkákat voltak képesek készíteni. Redmon és társai 1992-ben újabb céget hoztak létre, Wake Tech néven. Az új eljárás segítségével vékonyabb deszkákat terveztek szélesebb orral és egyetlen kis uszonnyal a farokrészen. A Wake Tech által gyártott első twin-tip-deszkák gördeszka/snowboard-feelinget nyújtottak. Nem csak haladni lehetett velük, de már alkalmasak voltak a trükközésre is.

Redmon nem csak az új, wakeboard néven ismertté vált sporteszköz létrehozásában játszott úttörő szerepet, hanem ő volt az első szervezője is az újszülött sportágnak. A legelső versenyt 1987-ben rendezték, ahol rajta kívül négy vállalkozó kedvű fiatalember mérte össze tudását. Bírók híján egymást pontozták. A televízió először 1990-ben közvetített efféle megmérettetést, holott a wakeboard akkor még nem volt hivatalosan is elismert sportág, erre további két évet kellett várni. Azóta viszont sorra szerveződnek a versenyek, s e sport rajongótábora is egyre duzzad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik