Élő Nagyvilág

Amerikai nyomásra Izrael visszafogottabb fellépésre készülhet Rafahban

Mahmoud Bassam / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mahmoud Bassam / ANADOLU / Anadolu via AFP

Többen kritizálták az AP Gázából sugárzott adásának leállítását

Több szervezet és ország is bírálta kedden, hogy az izraeli hatóságok az “al-Dzsazíra törvényre” hivatkozva lefoglalták az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség felszereléseit és leállították a hírügynökségnek a Gázai övezet északi részéről sugárzott élő adását.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet “szégyentelen cenzúrának” nevezte az izraeli hatóságok eljárását.

Az RSF elítéli a hírügynökség kamerájának lefoglalását és a Gázai övezetet mutató élő adás beszüntetését, amit (az izraeli hatóságok) azzal indokoltak, hogy a felvételeket az Izraelben betiltott és május 5-én bezárt al-Dzsazíra (katari hírtelevíziónak) továbbítják – írta a szervezet az X közösségi portálon.

Az ENSZ főtitkára “nagyon aggasztónak” tekinti az AP hírügynökség működésének az izraeli kormány által történt korlátozását – közölte napi sajtótájékoztatóján António Guterres szóvivője.

Az újságíróknak szabadon kell tudniuk dolgozni. Az Associated Press és más médiumok számára biztosítani kell, hogy szabadon, zaklatástól mentesen dolgozhassanak

– mondta a szóvivő.

A Fehér Ház szóvivője kedden „nyilvánvalóan aggasztónak” nevezte, hogy Izrael beszüntette az élő videoadást. Foglalkozni fogunk a kérdéssel – jelentette ki Karine Jean-Pierre, aki felszólította Izraelt, hogy állítsa vissza az élő videót.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet, amelynek október 7-én indított Izrael elleni támadása nyomán kirobbant az újabb gázai övezeti háború, keddi közleményében kijelentette, hogy az AP berendezésének elkobzása „ismételt önkényes és elnyomó lépés a sajtószabadság ellen”.

(MTI)

Fenyegetést kapott, állítja az ICC főügyésze, aki elfogatóparancsot kért izraeli és hamászos csúcsvezetőkre

Fenyegetéseket kapott a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan, aki elfogatóparancs kiadását kéret Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre, védelmi miniszterére, valamint a Hamász több felsővezetőjére. Ezt maga a főügyész állította a CNN-nek adott interjújában. Mint mondta: több választott vezető megkereste, akik „nagyon nyersen fogalmaztak”.

»Ez a bíróság Afrikának és a Putyinhoz hasonló gengsztereknek épült« – ezt mondta nekem egy tekintélyes vezető

– hangoztatta a főügyész az interjúban, hozzátéve, hogy ő nem így gondolja. Szerinte az ICC-nek „a jog diadalát kellene hirdetnie a hatalom és a nyers erő felett”.

Dimitar DILKOFF / AFP Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze.

A Benjamin Netanjahu és Joáv Gallant védelmi miniszter rovására felhozott vádak között szerepel a pusztulás okozása, a kiéheztetés háborús módszerként alkalmazása a humanitárius segélyszállítmányok visszatartásával, valamint civilek szándékos célba vétele a fegyveres konfliktus során – ismertette a körülményeket Karim Khan főügyész. A három Hamász-vezető elleni vádak: „pusztítás, emberölés, túszejtés, nemi erőszak és fogva tartás során elkövetett szexuális visszaélés” – tette hozzá.

Senki sem áll a törvény felett

– ismertette álláspontját a főügyész.

(via Anadolu Agency)

Belgium is támogatja a Netanjahura és a Hamász vezetőire kért elfogatóparacs ügyét

Franciaország után Belgium is támogatását fejezte ki az Izrael állam és a Hamász felsővezetői ellen kért elfogatóparancs kapcsán, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze indítványozott.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter ennek kapcsn az X platformon mások mellett azt írta az AP szerint:

 A Gázában elkövetett bűncselekményeket a legmagasabb szinten kell üldözni, függetlenül az elkövetőktől

HATIM KAGHAT / Belga / AFP Hadja Lahbib

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és más izraeli vezetők szégyenletesnek és antiszemitának ítélték a lépést. Joe Biden amerikai elnök szintén bírálta a főügyészt, és kiállt Izrael joga mellett, hogy megvédje magát a Hamásztól.

George Clooney feleségének is benne van a keze a Netanjahura és a Hamász vezéreire kért elfogatóparancsban

George Clooney felesége, Amal Clooney emberi jogi szakértő az egyike azoknak a jogi szakembereknek, akik elfogatóparancs kiadásának kérelmezését javasolták a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC) Izrael állam és a Hamász több vezetője ellen.

George Clooney amerikai színművész és felesége, a libanoni-brit emberi jogi szakértő, Amal Clooney Beverly Hillsben 2023. december 11-én.

A 46 éves szakember a Welt konzervatív német lap szerint egy levélben maga adott tájékoztatást részvételéről, a levelet a Clooney Alapítvány honlapján tett közzé.

Amal Clooney ebben azt írta, hogy ő és más jogi szakértők egyhangúlag döntöttek úgy, hogy javasolják, hogy Karim Khan főügyész kérje meg az elfogatóparancsokat. A főügyész a javaslatnak hétfőn eleget is tett, és Izrael állam miniszterelenöke, Benjamin Netanjahu, az izraeli védelmi miniszter valamint a Hamász három felsővezetője ellen elfogató paracs kiadását kérte.

Újabb amerikai drónt lőttek le a jemeni húszik

Lelőttek egy amerikai MQ9 típusú drónt a dél-jemeni al-Bajda tartomány felett – közölte a jemeni húszik katonai szóvivője kedden. Jahja Szári a Reuters álta szemlézett televíziós nyilatkozatban azt állította, hogy a drónt egy helyben gyártott föld-levegő rakétával célozták meg. A szóvivő erről készült videófelvételek közzétételét is kilátásba helyezte.

A jemeni húszik pénteken is hírt adtak egy hasonló esetről, állításuk szerint akkor egy másik amerikai MQ9-est lőttek le Maareb tartomány felett.

Joe Biden és a Hamász szóvivője elég hasonlóan reagált

Érkeznek a reakciók a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntésére, amely szerint elfogatóparancsot kér Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelenökre, Joáv Gallant védelmi miniszterre, valamint a Hamász politikai vezetőjére, Iszmáil Hanijehre, illetve a szervezet katonai főparancsnokára, Mohamed Deifre is.

Joe Biden amerikai elnök az izraeli vezetőkre vonatkozó döntést „felháborítónak” minősítette, és közleményében így fogalmazott:

És hadd legyek világos: bármit is sugalljon ez az ügyész, Izrael és a Hamász között nincs egyenlőség, nincs, nincs. Mi mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben.

Franciaország ezzel szemben azt közölte, támogatja az ICC függetlenségét. A francia külügy hétfőn késő este kiadott közleményében az AFP szerint azt írta:

Franciaország minden helyzetben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni küzdelmet.

A francia külügyminisztérium, amint a közleményben olvasható, „elítélte a Hamász által elkövetett antiszemita mészárlásokat” az október 7-i támadásokat a tárca szerint „kínzások és szexuális erőszakos cselekmények kísértek”. Közölték ugyanakkor azt is, hogy felhívják Izrael figyelmét „a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartásának szükségességére, különös tekintettel a polgári áldozatok elfogadhatatlan számára a Gázai övezetben, és a humanitárius segélyek hozzáférhetőségének elégtelenségére”.

A Hamász és az Egyesült Államok reakciója részben hasonlóságot mutat. Szemi Abu Zuhuri szóvivő Joe Bidenhez hasonlóan úgy látta, hogy az ICC elfogató parancsra vonatkozó kérelme

egyenlőségjelet tesz az áldozat és a hóhér közé.

Waszel Abu Juszef a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviseletében úgy nyilatkozott, hogy „a palesztin népnek joga van megvédeni magát. Az ICC-nek kötelessége elfogatóparancsot kiadni a Gázai övezetben a népirtás bűntetteit elkövető izraeli tisztségviselők ellen”.

Az ICC ügyésze, Karim Khan hétfőn közölte, hogy elfogatóparancsot kért az izraeli kormányfőre és a védelmi miniszterre a Gázai övezetben folytatott háború miatt. Ugyanezt tette a Hamász  csúcsvezetőivel is, akik szerinte „büntetőjogi felelősséget viselnek” az október 7-i támadás során elkövetett cselekményekért.

(reuters / guardian)

Izrael állítja, meghalt a Hezbollah part menti rakétaparancsnoka

Egy légicsapásban hétfőn este meghalt a Hezbollah rakéta- és rakétaegységének parancsnoka a „terrorszervezet” tengerparti körzetében – jelentette be a támadásokat megörökítő légifelvételek kíséretében az izraeli hadsereg.

A parancsnok dróncsapás célpontja volt tegnap Tírusz térségében. A Hezbollah a csapást követően bejelentette ugyan halálát, de nem parancsnokként hivatkoztak rá.

Az izraeli hadsereg szerint mindenesetre ez az ember volt felelős számos Izrael elleni rakétatámadás megtervezéséért és végrehajtásáért a dél-libanoni tengerparti térségből.

Washington Post: Visszafogottabb műveletekre készül Izrael Rafahban

Arról ír a Washington Post elemzője, David Ignatius, hogy Izrael az Egyesült Államokkal folytatott megbeszélések nyomán korlátozottabb módon fog fellépni, illetve elodázza a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah ellen tervezett nagyszabású, szárazföldi offenzíváját.

Az elemző az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrásokkal folytatott beszélgetések alapján állítja, hogy a korábbi terv, miszerint két hadosztályt küldenek a városba, nem fog megvalósulni, és a műveletek visszafogottabbak lesznek.

Washington úgy látja, hogy az új tervek kevesebb civil áldozattal járnak majd, ezért várhatóan nem fogja ellenzi azok végrehajtását – írta hétfőn eset megjelent cikkében.

(Washington Post via Times of Israel)

Olvasói sztorik