Gazdaság

Vagyonleépítés

Tempósan folytatódik az ÁPV Rt.-hez tartozó társaságok értékesítése.

Ez év végén csak 86 cég marad az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. portfóliójában a tavalyi év végi 161, illetve a jelenlegi 157 működő társasággal szemben, így a 2003. végi 812,0 milliárd forintos, illetve a jelenlegi 751,8 milliárdos vagyon – sajáttőke-állomány – 597,6 milliárd forintra olvad – tájékoztatott Macher Ákos vezérigazgató-helyettes. Készülő üzleti tervük célul tűzi ki többek között a még állami kézben lévő agrártársaságok, az Antenna Hungária, a Richter kisebbségi pakett értékesítését, a Dunaferr-tranzakció befejezését.

A társaságoknak a 2002. évi, 49,6 milliárd forintos veszteség után tavaly sikerült 27,9 milliárdos adózás előtti nyereséget felmutatniuk, mégpedig úgy, hogy 112 cég 62,8 milliárdos hasznot, 49 társaság pedig 34,9 milliárdos veszteséget produkált. Az idei elképzeléseket a jelenlegi és a tervezett év végi portfólió alapján dolgozták ki. Előbbi esetben 13,7, utóbbiban viszont csak 9,2 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel számolnak. Az állami tulajdonnal együtt olvad tehát az állami kézen lévő társaságok nyeresége. A Szerencsejáték Rt. tavalyi, 17 milliárdos extra-eredményével szemben az idén csak 3,1 milliárdot terveznek, és csökken az ÁPV Rt.-t illető osztalék a Mol-részvények múlt év végi, ez év eleji eladása miatt is. A Malév vesztesége tavaly 13,5 milliárd forintra rúgott, 2004-re viszont „csak” 837 milliós mínuszt terveznek, a Szövetkezeti Üzletrész-hasznosító Kft. tavalyi ráfizetése 6,8 milliárd volt, az idén pedig várhatóan 8,7 milliárd forintnyi mínuszt termel.

A vagyonkezelőnél az idén 242,6 milliárd forint privatizációs bevétellel számolnak; ez a tavalyi 134 milliárdhoz képest is szép summa lenne. A költségvetési megszorítások miatt az eredetileg tervezett 18,5 milliárdról 22,5 milliárd forintra emelték a társaságoktól elvont osztalék költségvetésbe fizetendő összegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik