Gazdaság

Ráfizethetünk az unióra,

legalábbis a tagság első évében. Ezt nemcsak abból a lapértesülésből lehet tudni, hogy a múlt héten a kormány megtárgyalta azt a pesszimista forgatókönyvet is, amely szerint több mint 46 milliárd forint erejéig nettó befizetőkké válhatunk 2004-ben. Következtetni lehet erre abból is, hogy magas rangú illetékesek az elmúlt hónapokban vehemensen cáfolták ennek lehetőségét. Korábban lapunknak is azt nyilatkozták arra hivatottak, hogy nettó befizető az első két évben nem lehet az ország, mivel erről külön megállapodás, „gentleman agreement” született Brüsszellel a csatlakozási tárgyalásokon. Mára azonban már kiderült, hogy valójában erre nincs semmilyen jogi garancia.

Igaz, az óvatosabb szakértők már jó ideje átfogóan szemlélik a támogatásokat, és három év átlagából szűrnének le következtetéseket. Tekintettel ugyanis az EU utófinanszírozási gyakorlatára, a Magyarországnak a 2007-ig tartó közösségi költségvetési szakaszban három évre elkülönített öszszeg felhasználása alapján lehet majd csak kaszszát csinálni. Annak függvényében beszélhetünk sikerről vagy kudarcról, hogy a pályázati rendszerben mennyit tudunk lehívni a meghatározott keretből.

Az igazán nagy baj tehát nem akkor következik be, ha az eltérő pénzügyi ciklusokból adódóan az idei magyar költségvetési évben akár nettó befizetővé válik az ország, hanem ha jövőre, illetve két év múlva is az lenne. Mégsem ártana tudni, hogy miből adódik a kormány új keletű pesszimizmusa, amely mindegyik figyelembe vett forgatókönyv alapján is kevesebb uniós bevétellel számol most erre az évre, mint a költségvetés tervezésekor.

A csatlakozás előtti hivatalos kommunikáció ugyanis arra épít, hogy minden uniós pályázatot sikerült már kiírni, elsőként az új tagállamok sorában. Igaz, az is kiderült, munkacsoport állt össze a pénzek fogadásában felmerülő akadályok elhárítására – azaz vannak, lehetnek akadályok. Melyek ezek, min lehet tehát elcsúszni a korábbi várakozásokhoz képest? Főleg pedig, miért csak kiszivárogtatás útján tudhatja meg a közvélemény, mire készülhetünk fel az alig pár nap múlva startoló uniós tagságunk első évében?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik