Gazdaság

Új típusú üveg



Új típusú üveg 1
Nagy tisztaságú üvegek. Más-más alkalmazásokhoz.

Levitáló nyersanyagokból állítottak elő új, különleges tisztaságú üveget a NASA mérnökei; a REAL Glassnak elnevezett anyagot egyebek mellett a szélessávú adatátvitelben alkalmazhatják majd.

A ma a távközlésben, vagy a számítástechnikában, az optikai szálakban használt üvegek átlátszósága olyan tökéletes, hogy ezekből egy mintegy húsz kilométer vastagságú darab tisztasága felelne meg egy normális ablaküvegének. Az ilyen üveg előállítása rendkívüli körülményeket igényel, ám még az így elért tulajdonságok is felülmúlhatók, ha az üveget mikrogravitációban, vagy súlytalanságban gyártják. Ezért – az Egyesült Államokban, de másutt is – több, a súlytalanságot modellező, repülőgépen felépített laborban foglalkoznak a nagy tisztaságú üvegek fejlesztésével. A NASA azonban itt a Földön állította elő a szinte tökéletesen átlátszó üveget: a statikus elektromosság segítségével lebegtetett anyagokból.




Új típusú üveg 2
Levitáció. Gyártáshoz ideális.

A vákuumban levitáló olvadt üveg, amelyet lézerrel hevítve tartanak magas hőmérsékleten, tökéletes gömb megformálására alkalmas, amelyből aztán a fényt minden korábbinál jobban vezető szálak húzhatók. Ez kiküszöböli a hagyományos gyártásnál jelentkező problémát, amikor a hasonló tisztaságú üveget tartóedényekben, vagy különféle eszközökkel tartva alakítják. Ilyenkor ugyanis a tartály és az üveg határfelületén mindig szabálytalan szerkezet képződik, ami általában rontja az optikai tulajdonságokat. Vákuumban lebegtetve viszont mindez elkerülhető, ráadásul a gyártás során alkalmazott különböző hatások, például a lézer aktivitásának, az adalékanyagok mennyiségének, vagy a hűtés ütemének megváltoztatásával eltérő tulajdonságú szuperüvegek állíthatók elő. A kutatók így a lézerfényt akadálytalanul vezető nagy tisztaságú üvegen kívül felfedeztek például egy, az infravörös fény számára szinte korlátlanul átjárható üveget is, amely viszont furcsa mód vízben oldódik; de találtak a lézeres vágóeszközökben, vagy a sebészeti lézerekben alkalmazható optikák készítésére alkalmas üveget is.

A levitációs technológia egyetlen, ám nagy hátránya, hogy csak kis mennyiségek gyártását teszi lehetővé. A NASA szerkezete mindössze 70 milligramm üveget képes a vákuumban lebegtetni, így a tudósok most azon dolgoznak, hogyan növelhetnék teljesítményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik